Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjedočeći danas na Županijskom sudu u Vukovaru na suđenju za ratni zločinu počinjen u Lovasu tijekom srpske agresije, supruga jednog od optuženih Draginja Tepavac ustvrdila je kako njezin suprug nije imao oružje, niti je sudjelovao u napadu na Lovas te da je upravo on upozoravao da se zločini ne čine,


"ali su mu zaprijetili pa se morao povući".

Vezani članci Ilustracija Jezivi zločin u Rusiji: Raskomadala tijelo supruga, organe oprala i nasolila pa ih čuvala u hladnjaku Beba u krevetiću Iranci preprodavali bebe na Instagramu: Kupili ih za 500, pa ponudili na Instagramu za 2000 dolara

Današnjim saslušanjem novih svjedoka nastavljen je sudski postupak koji se od 2003. vodi protiv Ljubana Devetaka i 15 drugih optuženih da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Suđenju su nazočni optuženi Milan Tepavac koji se nalazi u pritvoru osječkog zatvora i Ilija Vorkapić koji se brani sa slobode, dok se preostalima sudi u odsutnosti.

Optužuje ih se da su kao pripadnici Teritorijalne obrane i četničkog odreda "Dušan silni", s Novosadskim korpusom bivše JNA, sudjelovali u napadu na Lovas i u okupaciji toga mjesta listopada 1991. pri čemu je ubijeno i poginulo 69 mještana Lovasa. Posebice okrutan zločin počinjen je 18. listopada 1991., kada su prisilno na čišćenje minskog polja na ulazu u mjesto odveli 51 Lovašanina od kojih je poginuo 21, a 14 ih je ranjeno.

Opisujući događaje u Lovasu na početku okupacije, svjedokinja Draginja Tepavac, supruga optuženog Milana Tepavca, navela je kako su se toga dan, kada je Lovas okupiran, ona i suprug nalazili u podrumu susjeda Đure Prodanovića u koji su se sklonili s još nekoliko mještana.

Prema njezinim riječima, u danima neposredno nakon okupacije u Lovasu se "svašta događalo, ulazilo se u tuđe kuće koje su se i palile" iako je njezin suprug, kako je kazala, "upozoravao da se to ne čini, ali su mu zaprijetili pa se morao povući".

"Na dan napada na Lovas moj suprug je bio stalno sa mnom kod kuće i u podrumu. Nije imao oružje niti je sudjelovao u napadu na Lovas", kazala je Draginja Tepavac koja se zajedno sa suprugom nakon rata odselila iz Lovasa u Srbiju zbog, kako je navela, pritisaka kojima je njezina obitelj bila izložena od Hrvata povratnika u to mjesto.

Svjedočenje Draginje Tepavac da Tepavac nije sudjelovao u napadu na Lovas, potvrdila je u iskazu pred sudskim vijećem i svjedokinja Marija Novaković, tetka Dušana Grkovića, jednog od 16 optuženika za Lovas.

"Optuženog Milana Tepavca nikada nisam vidjela naoružanog niti da je nešto radio", navela je dodajući kako, s obzirom na to da nije često izlazila iz kuće, ne zna što se događalo po selu, osim što je čula o protjerivanju Hrvata i kako je rekla,"zlu koje se dogodilo u minskom polju".

Također je kazala kako ne zna koja je vojska napala Lovas niti u koje su vojne odore vojnici bili odjeveni.

Suđenje za ratni zločin u Lovasu bit će nastavljeno 19. ožujka
saslušanjem novih svjedoka.