Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljena obustava rada u sisačkoj Valjaonici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šezdesetak radnika druge smjene u pogonu Valjaonice bešavnih cijevi sisačke Valjaonice cijevi nastavilo je obustavu rada i proizvodnje koju su danas oko 13 sati započeli radnici u prvoj smjeni.

Radnici su nezadovoljni što su za srpanj dobili pola, a ne punu plaću, a od poslodavca traže pismena jamstva da će im se isplatiti i drugi dio srpanjskih plaća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovno prodana Valjaonica cijevi Sisak Slika nije dostupna 'Izabrati kupca koji jamči profitabilnost sisačke Valjaonice'

Prema riječima sindikalnih predstavnika, radnici Valjaonice spontano su prekinuli rad nakon što su oko 13 sati dobili isplatne listiće plaće za srpanj prema kojima im je isplaćena tek polovina plaće od koje su oduzete obustave za kredite i druga izdvajanja tako da su neki radnici umjesto pune dobili četvrtinu plaće.

S radnicima je na njihov zahtjev razgovarao tehnički direktor
Valjaonice Krsto Đurić koji im je prenio usmeno jamstvo predsjednika Uprave Valjaonice cijevi Sisak Damira Begovića da će se drugi dio plaća za srpanj isplatiti do kraja idućega tjedna te ih je pozvao da nastave proizvodnju.

Po Krstićevim riječima, isplata plaća ni za srpanj, a ni za kolovoz, koje treba isplatiti Valjaonica cijevi Sisak, prije ulaska novog vlasnika, švicarske kompanije CMI u vlasništvu američke kompanije CMC, nije upitna, a prvi dio plaće za srpanj kasnio je tri dana zbog toga što na žiroračun tvrtke nisu na vrijeme sjele planirane uplate kupaca, te je za provedbu te transakcije i isplatu plaća bilo potrebno nekoliko dana više nego inače.

Đurić je napomenuo da je prošloga tjedna razgovarao sa sindikatima i da nije bilo nikakvih najava obustava rada, da današnja obustava nije bila najavljena i da nije organizirana po zakonu, te da će sindikati morati snositi odgovornost za nastale štete. Izrazio je čuđenje što je prosvjed organiziran u petak, na kraju radnog tjedna, poslije 13 sati kada u kompaniji nema nikoga iz uprave, iznijevši mišljenje da obustava rada nema veze s isplatom plaća nego s dolaskom novog vlasnika, koji u ponedjeljak dolazi u Sisak. 

Ujedno je Đurić naveo da je švicarski CMI osigurao potrebne sirovine kako bi cijela Valjaonica 3. rujna mogla pokrenuti proizvodnju u svim pogonima.

Okupljeni radnici prigovorili su Đuriću što ih uprava nije ranije
obavijestila o namjeri da se danas isplati samo polovica srpanjske plaće. 

Zatraživši od uprave pismena jamstva da će im drugi dio plaće za srpanj biti isplaćen tijekom idućeg tjedna, rekli su da će nakon toga prekinuti obustavu radu i vratiti se proizvodnji.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Valjaonici Mato Somić izjavio je da sindikat stoji iza radnika koji su obustavili rad jer je poslodavac prekršio odredbe Zakona o radu, kolektivnog ugovora i Poslovnika o radu, prema kojima su pune plaće za srpanj radnicima Valjaonice trebale biti isplaćene do 15. kolovoza, što poslodavac nije učinio. 

Tražimo pismena jamstva jer usmenim obećanjima više ne
vjerujemo, rekao je Somić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene