Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočio Polančec

Polančec: Maček mi je rekao nešto u smislu 'što manje pitam, to bolje za mene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca na zagrebačkom Županijskom sudu nastavilo se suđenje u slučaju Fimi medija.

Damir Polančec rekao je kako od ljeta 2007. do ljeta 2010. godine bio član Predsjedništva stranke, no kako je i prethodno tome sudjelovao na predsjedništvu kao član Vlade, ali nije sudjelovao u donošenju odluka, te da se ne sjeća se je li se na tim sjednicama donosio financijski plan i financijska izvješća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja Sanaderu Fimi media: Sapunar tvrdi da je nalog došao direktno od Mladena Barišića Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu "Sanader je Barišića pitao: Mladene, kako se zove firma? Odgovor je bio Fimi media"

Što se tiče donacija stranci, o njima se raspravljalo na predsjedništvu 2007. godine kada je donesen novi Zakon o financiranju političkih stranaka. Tada je, kaže svjedok, rečeno da se mora stvoriti jedinstveni račun stranke i da se tako donacije budu. Kontakt osoba za donacije je bio gospodin Jarnjak kao glavni tajnik ili Barišić kao rizničar stranke.

Rekao je kako se na Predsjedništvu raspravljalo i o obnovi škole Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, no kako se o plaćanju pjevačima koji su nastupali u predizbornoj kampanji nije raspravljalo. Tvrdi kako ne zna tko je bio dgovoran za financiranje kampanje.

>> Polančec o odnosu sa Sanaderom: Koja sam budala bio!

Na pitanje o tome je li se raspravljalo o kupovini medija od strane stranke, tvrdi kako nije, no kako se govorilo o mrežama lokalnih medija kao sredstvo kroz koje bi se mogla promidžba stranke bolje provodoti. Kaže kako je oko toga bio aktivan gospodin Maček, koji je dobio neki materijal o tome kako poboljšati promidžbu putem tih medija, no ne zna je li taj projekt na kraju ostvaren.

'Nije li ovo pretjerivanje?'

Svjedok je upitan i o catering uslugama za vrijeme sjednica Predsjedništva. Kaže kako je jednom prilikom upitao nije li to pretjerivanje s količinom jela i izborom jela. Maček mu je rekao neka jede ako je gladan. Rekao mu je i nešto u smislu 'što manje pitaš to bolje za tebe'.

Na pitanje 'Da li ste vi kao član predsjedništva stranke ikada postavili neko pitanje financijske prirode?', Polačec je dogovorio: 'Nisam. I ja sam sebi danas postavljam puno pitanja zašto nisam, ali eto. Nisam gospođo!'

Polančec je rekao i kako je u stranci primjetio sobu koja je često bila zaključavana, a iz nje su izlazili mladi ljidi, stranački aktivisti. Maček mu je rako kako su to ljudi koji su zvali i glasovali kada bi netko gostovao u nekim političkim emisijama.

>> Polančec: Ponosan sam, radio sam za ljude koji su nezakonito dobili otkaze

Tužiteljstvo je svjedoka upitalo o saboru stranke, je li bio raskošan ili uobičajen obzirom na prilike. Kaže kako su to bili izuzetno dobro organizirani događaji popraćeni s nizom efekata koji ostavljaju dojam na one koji to prate putem medija, pritom misleći na scenografiju, scenske efekte i slično. Dodao je kako si neka mala stranka to ne bi mogla priuštiti.

'Ne znam tko je potpisivao naloge'

Polančec je upitan i o tome kako je HDZ plaćao osnovne financijske obveze, te koja je uloga Tajništva bila u tome. Tvrdi kako ne zna tko je potpisivao naloge, ali pretpostavlja da je za to bio zadužen glavni tajnik. Ne sjeća se da se na Predsjedništvu raspravljalo o prihodima i rashodima, te kako su prihodi uglavnom dolazili iz državnog proračuna i od donacija. Spominjale su se određene primjedbe Državnog ureda za reviziju o čemu je govorio gospodin Šuker, ali ne može to sad ponoviti jer bi sigurno pogriješio oko toga što je Šuker rekao.

Što se tiče donošenja odluka na Predsjedništvu, uvijek bi se članove pitalo ima li netko da je protiv neke odluke, no rijetko je tko ikada bio protiv, kaže Polančec.

>> 'Kalmeta i Barišić naredili su mi da surađujem s Fimi medijom'

U ovom se slučaju HDZ, njegov bivši čelnik i premijer Ivo Sanader i troje bivših stranačkih dužnosnika tereti za nezakonito izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki i institucija i punjenje HDZ-ovog "crnog fonda".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene