Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Progovorio o svemu

Polančec o odnosu sa Sanaderom: Koja sam budala bio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši HDZ-ovac i nekadašnji ministar Damir Polančec, u iščekivanju 15. listopada kada ide u zatvor, progovorio je o stvarima o kojima je dosad šutio.

'Kad na internetu čitam komentare ispod tekstova da, primjerice, Polančec mora na izdržavanje kazne, shvaćam koliko su ljudi željni krvi, a uopće ne razmišljaju, je li moja presuda opravdana', rekao je Polančec u intervjuu za Novi list.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

>> Polančec: Ponosan sam, radio sam za ljude koji su nezakonito dobili otkaze

'Ogorčenje u meni raste još više kad uspoređujem kako se sustav ponašao prema nekima, koji su doista nešto učinili. Primjera radi, ja nisam čuvao nikakve torbe s novcem, pa ih onda nosio Bajiću, kad je Mladen Barišić uhićen, jer sam tad postao svjestan da bi to mogao biti prljav novac... Ti koji su to učinili, nisu niti procesuirani', istaknuo je.

Postupanje Državnog odvjetništva Polančec ocjenjuje lošim u slučajevima pokrenutim protiv njega. 'DORH je potpuno neadekvatno napravio svoj dio posla. Morali su uzeti u obzir da sam štitio državne interese, rješavajući slučaj Borovo i još štedeći proračunski novac za odvjetnički honorar (za odvjetnika Miletića)', smatra on.

'Tu studiju, koja, slažem se, nije vrijedila pola milijuna kuna, ja nažalost nisam ni vidio dok sam bio ministar. Da jesam, vjerojatno bih tražio njezino doradu, bez naknadnih troškova. Ali, kad sam donosio odluku o studiji, nisam o tome dugo razmišljao', dodaje Polančec.

'Možda sam pogriješio u odabiru načina isplate honorara, neka sud utvrdi jesam li možda zloupotrijebio položaj, ali nikad neću prihvatiti neistinitu tezu da mi je cilj bio nekome priskrbiti nepripadajuću materijalnu korist', zaključuje.

'Od dana kad sam s njim (Miletićem), u prisustvu više djelatnika mojeg ministarstva, ispregovarao način plaćanja njegovog honorara, nisam imao s Miletićem kontakt, sve dok ga nisam ugledao u Remetincu, gdje sam se nalazio u pritvoru zbog HEP-a i TLM-a. Nisam mogao vjerovati da je on tamo zbog studije', priznao je Polančec.

Sada, kaže, neke bi stvari učinio drugačije, što se tiče samog suđenja. 'Sigurno bih drugačije postupio u izboru svjedoka, pozvao bih sve političare, koji su na bilo koji način bili uključeni u proces pregovaranja oko Borova' . U tom smislu spomenuo je imena Ive Sanadera, Milorada Pupovca, Vladimira Šeksa, Petra Čobankovića i Petra Mlinarića.

'Osim toga, ne bih šutio o puno stvari. Primjerice, dva moja suradnika, koja su ostala u Ministarstvu gospodarstva, kad je umjesto mene došao Đuro Popijač, svjedočila su na suđenju istinu, samim tim meni u korist. no, prvi radni dan nakon toga ekspresno su smijenjeni! Kažnjeni su zato jer su se usudili svjedočiti meni u korist. Dosad sam o tome šutio, jer su me oni molili, bojeći se dodatnih posljedica', naglašava Polančec.

na pitanje o tome smatra li Sanadera pozitivnom ili negativnom osobom u svojem životu, Polančec ne daje izričit odgovor, no ističe jednu drugu stvar. 'Svijet nije crno-bijeli pa takav nije ni Sanader. Ali, premda mi je on dao šansu, danas se lupam po glavi što ga nisam odbio, a još više zato što nakon 1. svibnja 2005. godine nisam podnio ostavku... Koja sam budala bio!', kaže.

Nakon svega, mjeseci provedenih u pritvoru, povlačenja po sudovima i pritvoru, osjetila se i gorčina u njegovim izjavama, ali na kraju i optimizam.

'Tko meni može nadoknaditi da sam iza rešetaka, na 40 stupnjeva, bio na rođendan moje kćerke. Tko mi može nadoknaditi ogorčenje koje sam osjećao, dok sam iz pritvora pratio kako moje bivše kolege iz HDZ-a, šute kao zaliveni o odlukama koje smo zajedno, za istim stolom donosili, a zbog kojih sam ja završio u Remetincu? Gledali su samo svoju guz***, bez obzira na posljedice koje bi netko drugi zbog toga mogao imati', ističe Polančec.

Ostala je još i Podravka, kao i rasplet oko tog slučaja. 'Suđenje u Podravci traje pa ne mogu o tome govoriti, ali ću reći da sam zadovoljan tijekom, vrlo sam optimističan', poručio je na kraju Polančec.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene