Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najviši bivši državni dužnosnik koji je osuđen i ide u zatvor za sada je Damir Polančec. Odlazak je, zbog zdravstvenog stanja, uspio odgoditi do 15. listopada.


Polančec već dugo ne daje televizijske intervjue, no pred kamerama Dnevnika Nove TV govorio je o mjesecima koji mu slijede. Iskoristit će zakonsku mogućnost i prijepodne biti direktor u tvrtki svoje supruge, a potom se vraćati u zatvorsku ćeliju. Dio plaće davat će državi.

Vezani članci Sandra Benčić Tužiteljstvo će podnijeti žalbu na oslobađajuću presudu za platformu Možemo Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo Možemo izborilo važnu bitku na sudu: ''Ovo je velika pobjeda za sve žene u Hrvatskoj!''

>> Polančecu odgođeno izdržavanje zatvorske kazne

Sud, kojem je Damir Polančec dostavio medicinsku dokumentaciju, imao je razumijevanja za njegovo pogoršano zdravstveno stanje. 'Na tu odluku osuđenik ima i pravo žalbe', kaže Igor Pavlić, glasnovogornik varaždinskog Županijskog suda.

Polančec ne misli da mu se time pogodovalo. 'Nisam tražio ništa posebno na što nemaju pravo svi ostali građani ove zemlje', rekao je Polančec.

Na zatvorsku kaznu od 15 mjeseci osuđen je jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću platio pola milijuna kuna za studiju o slučaju Borovo. Iako je Vrhovni sud smanjio kaznu, danas kažu da je presuda nepravedna i bez argumenata.

'Jedino što sam radio, radio sam u cilju i interesu Republike Hrvatske i u interesu građana, koji su nezakonito dobili otkaze, a to su radnici Borova srpske nacionalnosti. Na to sam i ponosan, ako hoćete', rekao je Polančec.

Motiviran željom da riješi krupan problem, državi je, kaže, uštedio mnogo veći novac. 'Ja sam Miletiću mogao platiti 8 milijuna kuna iz državnog proračuna i danas me nitko ne bi pitao. Umjesto toga, išao sam s njim pregovarati. Sigurno mu nisam isplatio nepripadnu imovinsku korist i nadam se da će Ustavni sud, kad bude razmatrao to pitanje, znati vrednovati', dodaje.

Ne pomogne li mu, u međuvremenu, i ustavna tužba u koju se uzda, već ima rezervni plan. Uvaže li mu i tu molbu izgledno je da bivši potpredsjednik Vlade neće cijeli dan morati boraviti u ćeliji. Svi osuđeni na manje od godinu dana i pod uvjetom da nisu oštetili poslodavca, imaju zakonsko pravo tražiti da i dalje obavljaju svoj posao.

Pola dana tako bi bio direktor zaposlen kod supruge. Ostatak dana odlazio bi u zatvor, prespavao i opet se vraćao na svoje radno mjesto. 'Da, to znači da ću tražiti mogućnost da radim u tvrtki u kojoj sam i sad zaposlen i da izlazim iz zatvora za vrijeme rada i da, naravno, dvije trećine prihoda uplaćujem u državni proračun', rekao je Polančec.

Praksom, popularnom u skandinavskim zemljama, Polančec bi tako uštedio i zatvorskom sustavu i državi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju