Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavlja se suđenje Ademiju i Norcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čitanjem dokumentacije tužiteljstva sutra se na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za ratne zločine u akciji Medački džep 1993.

S izvođenjem dokaznih prijedloga tužiteljstva počelo se već na posljednjem ročištu, 20. lipnja, a nastavit će se i u iduća tri dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žalba na presude Norcu i Ademiju Slika nije dostupna DORH ide u Haag po dokaze protiv Domazeta i Sačića?

Prije ljetne stanke idućeg tjedna održati će se još tri ročišta na kojima će se početi saslušavati svjedoci. Prvi na redu trebali bi biti Ivan Jarnjak, koji je u vrijeme akcije Medački džep u rujnu 1993. bio ministar unutarnjih poslova, i general Mladen Markač, tadašnji zapovjednik specijalne policije.

Jarnjak je uoči svjedočenja za tisak izjavio da su događaji, odnosno zločini opisani u optužnici izmišljotine Save Štrbca, direktora srpskog Informacijsko-dokumentacijskog centra Veritas koji je, kao suradnik haškog tužiteljstva, sudjelovao u prikupljanju dokumentacije o navodnim hrvatskim zločinima tijekom Domovinskog rata.

Inače, sudsko vijeće je odbilo zahtjev obrane da se i Štrbac sasluša kao svjedok, a odlučilo je i da neće razmatrati njegove dokumente, procijenivši da postoje relevantniji podaci o nestalima i ubijenima u Medačkom džepu.

Tužiteljstvo je predložilo više od 100 svjedoka među kojima i 34 zaštićena. Uz ostale, trebali bi svjedočiti Davor Domazet Lošo, Mate Laušić, Željko Sačić i Petar Stipetić.

Suđenje dvojici generala prvi je slučaj koji je hrvatsko pravosuđe dobilo od Haškog suda.

Generali su na početku postupka odbacili sve optužbe i izjasnili se da nisu krivi za zločine za koje ih se tereti.

Obojica su optuženi po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad civilima te pretjerano i neselektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili. U optužnici su poimenice navedeni svi stradali civili i vojni zarobljenici, od kojih su neki, navodno, okrutno zlostavljani i masakrirani.

U akciji Medački džep Ademi je bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja u Gospiću, a Norac zapovjednik 9. gardijske motorizirane brigade i Sektora 1. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene