Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko biospeleološko društvo (HBSD) organiziralo je, pod pokroviteljstvom grada Korčule, od danas do 21. ožujka ekspediciju 'Pišurka 2010.' u tijeku koje će se održati okrugli stol o prirodnom blagu na području grada te Tjedan prirodoslovlja s nizom znanstvenopopularnih predavanja.


Ovogodišnja ekspedicija usmjerana je na špilju Pišurku, po bioraznolikosti jedan od najpoznatijih špiljskih objekata u Hrvatskoj, a obilježit će je nastavak istraživanja bogata podzemna života otoka Korčule.

Vezani članci Koronavirus u Hrvatskoj Pooštravaju se mjere u najjužnijoj županiji: U dolini Neretve zabilježen rast od čak 1600 posto, stanje teško i na Korčuli Sanitetski prijevoz Žena preminula u vozilu saniteta dok su ju vozili kući. Kad je čuo što se dogodilo, njezin sin razbijao vozilo: ''Vjerojatno je reagirao emotivno''

Inače, taj otok u svijetu biološke raznolikosti zauzima posebno mjesto, čemu pridonosi bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, napose podzemnog. Naime, u više od 160 do sada utvrđenih špiljskih objekata na Korčuli i susjednim otočićima, od kojih je gotovo polovica neistražena, pronađeno je i opisano čak 17 vrsta špiljske faune, redom otočnih endema.

Tjedan prirodoslovlja popratit će više znanstvenopopularnih predavanja za građanstvo i djecu, radionice i okrugli stolovi, a na gradskoj kuli Revelinu prikaz penjanja i spuštanja po užetu sa speleološkom opremom. (Hina)