Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore)
Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Foto: Bourbon Offshore

Obitelj i prijatelji nestalog hrvatskog pomorca i kapetana potonulog broda Bourbon Rhode ne odustaju. Nakon peticije, pokrenuli su kampanju za skupljanje novca.


Nakon što su pokrenuli peticiju kojom se traži nastavak potrage za sedmoricom nestalih pomoraca i skupili više od 40.000 potpisa, obitelj i prijatelji nestalog hrvatskog pomorca i kapetana Dine Miškića s broda Bourbon Rhodea ne odustaju.

Vezani članci Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Na satelitskim snimkama uočen objekt veličine 16 metara, dimenzije ne odgovaraju veličini splavi Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Premijer o obustavi potrage za pomorcima: "Pretražili su područje veće od 4 Hrvatske. Mi ćemo napraviti sve, ali..."

Pokrenuli su kampanju za sakupljanje novca za nastavak potrage, a kao cilj su postavili iznos od 300.000 eura.

"Mi smo prijatelji i obitelj nestalog kapetana, i uz blagoslov ostalih obitelji članova posade nestalih na moru, molimo vas da nam pomognete kako bi se nastavila potraga dok ne bude pronađen svaki živi član posade! Hvala svima na donacijama! Svaki cent pomaže! Ako ne možete donirati, podijelite ovu priču s onima koji mogu", napisali su u opisu kampanje. Akcija je pokrenuta u ponedjeljak u noći s ponedjeljka na utorak, a do 9 sati ujutro prikupljeno je više od 13.600 eura. Prikupljena svota novca vrlo brzo raste pa je sat vremena kasnije iznosila već 17.000 eura. Do 16 sati prikupljeno je više od 24.000 eura, a u večernjim satima taj je iznos narastao na više od 31.000 eura.

"Velike vijesti stigle su iz Bourbona. Jedan brod nastavlja potragu. Wow. Volimo ALP Striker; nemojte nas krivo shvatiti, ali to je jedan brod u oceanu koji je deset puta veći od europskog kontinenta. Sedam dana je trebalo čitavoj SAR posadi da pretraži 0,1 posto površine oceana. Dakle, Bourbon se u stvari ponaša poput odraslih koji djetetu daju jedan bombon - dok u svom ormaru skrivaju tone čokolade", napisao je prijatelj nestalog Dine Miškića u Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue.

Rončević: "S malo novca i pritiska može se napraviti čudo"

Na akciju je pozvao i Marin Rončević, otac malene Mile za čije su liječenje u Philadelphiji prikupljena sredstva u svega nekoliko dana. 

"Ljudi imaju možda tjedan dana da se ih se nađe. Ako se dignu avioni i ako brodovi samo malo promijene kurs prema njima, naći će ih se. Stvar je samo da se ne smije odustat, moze se s malo novca i pritiska napravit čudo...", napisao je Rončević na Facebooku. 

Uočena svjetlosna raketa?

Francuski mediji javljaju da je moguće uočena svjetlosna raketa za poziv upomoć. Posada broda Alp Striker, koji aktivno traga za nestalim pomorcima, uočila je signalnu raketu. Bijeli pa crveni signal trajao je dvadesetak sekundi, a u potragu za nestalim pomorcima uključio se i avion američke obalne straže.

Obustava potrage izazvala zgražanje Hrvatske

Podsjetimo, Bourbon Rhode, brod s 14 članova posade, potonuo je na Atlantiku 26. rujna. Akcija potrage za pomorcima i spašavanja trajala je samo sedam dana, a za to su vrijeme pronađena tijela četiri pomorca. Obustava potrage izazvala je zgražanje Hrvatske, ali u kompaniji kažu da za nestalima i dalje traga brod Alp Striker koji može ploviti na velikim udaljenostima.

Trojica pomoraca pronađena su živa na splavi. Spašeni pomorci tvrde da su sva četiri splava za spašavanje uspješno spuštena u more te da postoje velike šanse da su i ostalih sedam pomoraca živi na splavi.