Preživjeli pomorci jučer su stigli na kopno, a tijela poginulih bit će uskoro predana obiteljima. Bourbon Offshore podsjetio je da jedan bord i dalje patrolira područjem, a peticiju da se nastavi s iscrpnom potragom potpisalo je više od 37.500 ljudi.

Galerija


"Trojica preživjelih iz posade Bourbon Rhodea stigla su jučer u luku Fort de France na brodu francuske mornarice. Dočekale su ih civilne i vojne vlasti te predstavnici tvrtke Bourbon", priopćili su u ponedjeljak poslijepodne iz tekompanije. 

Vezani članci Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Na satelitskim snimkama uočen objekt veličine 16 metara, dimenzije ne odgovaraju veličini splavi Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Premijer o obustavi potrage za pomorcima: "Pretražili su područje veće od 4 Hrvatske. Mi ćemo napraviti sve, ali..."

Trojicu preživjelih pomoraca dočekali su i liječnici. Dobrog su zdravlja.

"Već su sa svojim obiteljima", ističe se u priopćenju.

Pogrebna poduzeća pobrinula su se za tijela pomoraca koji su stradali. Ubrzo će biti predana obiteljima. 

Bourbon u priopćenju još jednom podsjeća na veliku operaciju traganja za nestalim pomorcima koju su pokrenuli 26. rujna. 

Peticiju dosad potpisalo 37.500 ljudi

Obustava potrage izazvala je zgražanje Hrvatske, ali u kompaniji kažu da za nestalima i dalje traga brod Alp Striker koji može ploviti na velikim udaljenostima. 

"Brod još kruži područjem i traži nestale pomorce. Također, trgovački brodovi koji plove ovim područjem obavezni su obratiti pojačanu pozornost", kaže u kompaniji i dodaju kako svakodnevno pružaju potporu obiteljima pomoraca. 

Franuske vlasti su nakon sedam dana potrage objavile kako odustaju od daljnje potrage.

Članovi Facebook grupe 'Bourbon Rhode Rescue' pokrenuli su peticiju kojom se traži nastavak potrage. Do sad ju je potpisalo više od 37.500 ljudi.

 

Obitelj Miškić apelirala je na hrvatske vlasti da pritisnu francuske kako bi se potraga nastavila. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavila je kako je pisala i francuskom predsjedniku Macronu.

"Hrvatska je tražila i američku pomoć u potrazi za nestalim hrvatskim pomorcem", objavio je u ponedjeljak i ministar vansjkih poslova Gordan Grlić Radman. 

"Čim budemo znali više, javit ćemo", odgovorio je ministar na pitanje ima li odgovora s američke strane na hrvatsku molbu.

Brod Bourbon Rhode na kojem je plovio Miškić potonuo je 26. rujna u Atlantiku, oko 2000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea. Na brodu su bili većinom Ukrajinci te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.

Potraga za nestalima obustavljena je nakon tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14.