Obavijesti Video Pretražite Navigacija
upozoravaju na nepravilnosti

Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje potpisa za referendum: ''Dvije glavne osobe su USKOK-ovi osumnjičenici''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje potpisa za referendum. Navode da je osumničena u aferi Rimac brojala potpise.

“Građanska inicijativa Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje potpisa uz prisustvo predstavnika inicijative”, rekao je Luka Mlinarić, koordinator GI Narod odlučuje na konferenciji za novinare ispred Vlade.

Mlinarić je istaknuo da je ponovna provjera nužna jer je glavna osoba Povjerenstva za provjeru potpisa - Terezija Marić - osumnjičena za zloupotrebe i malverzacije u obavljanju svoje funkcije.

“Tko može garantirati da su Marić i njezin tadašnji šef Lovro Kuščević, koji je zbog zlouporabe položaja i ovlasti ostao bez saborskog imuniteta, bili pošteni prilikom provjere više od 800 000 potpisa hrvatskih građana kojima se traži referendum za promjenu izbornog sustava. Istog izbornog sustava koji omogućuje da HDZ sa samo 620 000 glasova birača upravlja svime i odlučuje o svemu u Republici Hrvatskoj”, rekao je Mlinarić.

''Osumnjičena brojala potpise''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Građanska inicijativa Narod odlučuje demantira Kuščevića, prijavili su volontere za kontrolu glasova Slika nije dostupna Referendum za promjenu izbornog zakona Narod odlučuje: Kriteriji za provjeru potpisa su mijenjani, to je još jedna prevara Kuščevića i APIS-a

“Terezija Marić, jedna od osumnjičenih u aferi Rimac, je bila na čelu čak dva povjerenstva - onog koje je otvaralo kutije i brojalo više od 800.000 potpisa te na čelu povjerenstva u APIS-u koje je odlučivalo o proceduri uvida u tzv. nevaljane potpise”, rekla je Natalija Kanački iz inicijative Narod odlučuje.

Kanački je podsjetila da je Marić tada rekla da su uništili kontrolne liste, da nema digitalnih zapisa te da aplikacija APIS-a ne posjeduje filtere za provjeru po kategorijama važeći/nevažeći. “Iz Povjerenstva su nam rekli da čak i da pročitamo potreban broj takozvanih nečitkih potpisa da ih neće uvrstiti u važeće potpise. Dakle, razvidno je da je Terezija Marić u tom cijelom procesu bila desna ruka tadašnjem ministru uprave, a sadašnjem osumnjičeniku USKOK-a Kuščeviću. Budući da Plenkovićeva saborska većina stoji upravo na 8 priviligiranih mandata manjina – jasno je da je bilo u interesu tadašnjem ministru Kuščeviću i premijeru Plenkoviću zaustaviti jedan takav referendum”, rekla je Kanački.

Traže ponovno brojenje potpisa

GI Narod odlučuje će, u ime više od 400.000 građana koji su dali svoj potpis, uputiti Ministarstvu uprave zahtjev, da se u svjetlu USKOK-ovih optužnica protiv ključnih osoba za organizaciju procedura za brojenje potpisa, ponovno pregledaju potpisne knjige i prebroje potpisi zajedno s promatračima inicijative, istaknula je Kanački.

Mlinarić je podsjetio na niz nepravilnosti koje su državna tijela te dužnosnici činili glede prebrojavanja potpisa prikupljenih za referendum:

1. Od Sabora do Vlade nestao je određeni broj potpisnih knjiga za koje se ni danas ne zna gdje su;
2. Nije dozvoljena prisutnost promatrača GI Narod odlučuje prigodom provjere potpisa u Apisu;
3. Kriteriji Ministarstva uprave za provjeru potpisa bili su proizvoljni, dvosmisleni i definirani tako da se može neosnovano diskvalificirati veliki broj valjanih potpisa;
4. Na sastanku predstavnika GI Narod odlučuje i Povjerenstva za provjeru potpisa, predsjednica tog Povjerenstva, gđa. Marić, je rekla da su kontrolne liste temeljem kojih se mogao provjeriti način provjere potpisa te koje su ukazivale na to u kojim se knjigama nalaze navodno nevaljani potpisi - uništene;
5. Predstavnicima GI Narod odlučuje nije omogućena revizija navodno nevažećih potpisa, već samo običan “uvid” u te potpise bez mogućnosti korekcije ukoliko se uoče nepravilnosti;
6. Bivši ministar Kuščević je konstantno, protivno svim preporukama Venecijanske komisije, u javnosti napadao inicijativu i iznosio laži te manipulativne informacije, a istovremeno je odredio pravila za provjeru prikupljenih potpisa;
7. Predstavnike inicijative se pozivalo čak i na ispitivanja u USKOK, kojima je jedina svrha bila zastrašivanje.

“Unatoč netransparentnom, nedemokratskom i manipulativnom postupku provjere potpisa temeljem kojeg je bezrazložno odbačeno oko 85.000 valjanih potpisa ukupno za oba referendumska pitanja, činjenica je kako za raspisivanje referenduma o prvom pitanju nedostaje svega 0,8%, odnosno oko 3000 potpisa, a o drugom pitanju 2%, odnosno oko 7000 potpisa. Tako mali broj zahtijevao je i još uvijek zahtijeva ponovnu provjeru svih potpisa, od strane nepristranog tijela i uz prisustvo predstavnika inicijative,” zaključio je Mlinarić.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene