Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuščević o odluci Ustavnog suda

"Neka si inicijative uzmu dobre pravne savjetnike, ovo je još jedna pobjeda demokracije"

Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Počinje pregledavanje potpisa za referendume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Počinje pregledavanje potpisa za referendume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Počinje pregledavanje potpisa za referendume (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Nakon što je Ustavni sud odbacio njihovu tužbu, Luka Mlinarić, koordinator inicijative "Narod odlučuje" istaknuo je kako Sud nije ulazio u meritum zahtjeva za raspisivanje referenduma što će morati učiniti nakon što to od njega zatraži Sabor.

Iz Inicijative "Narod odlučuje" poručuju kako im je žao što se Ustavni sud proglasio nenadležnim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razumije njihovo nezadovoljstvo Predsjednica primila inicijative Narod odlučuje i Istinu o Istanbulskoj: "Njihovi bi promatrači olakšali poziciju Vlade" Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) provjera potpisa GONG: ''Ne želimo sudjelovati u Kuščevićevu igrokazu, nećemo biti smokvin list''

"Prikupili smo više potpisa od Ustavom propisanog broja potrebnog za raspisivanje referenduma. Sud će morati donijeti zaključak na temelju kojeg će se odlučiti je li izvješće ministra uprave Lovre Kuščevića valjano", kaže Tvrtko Krpina, koordinator inicijative.

Smatraju da će nakon što mu se obrati Sabor, Ustavni sud morati raspravljati o samom meritumu stvari (izmjena izbornog sustava) i o tome hoće li se referendum održati. 

Ističu kako će iskoristiti sve mogućnosti koje im stoje na raspologanju. O eventualnom obraćanju Europskog suda za ljudska prava, kažu kako to ne mogu učiniti dok Ustavni sud RH ne donese pravorijek. 

Istina o Istanbulskoj: "Ustavni sud je oprao ruke"

Nakon što je sud odbacio njihovu tužbu protiv zaključka Hrvatskog sabora i Vlade o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, iz inicijative "Istina o Istanbulskoj" poručili su kako će prije obraćanja Europskom sudu za ljudska prava pričekati i vidjeti što će odlučiti Sabor.

"Ustavni sud nije ulazio u srž stvari i nije odlučio o našim konkretnim argumentima, već se pozivao na praznine u zakonu. Oprao je ruke i iskoristio zakonske praznine vezane uz referendumski postupak i Zakon o referendumu", kazala je Kristina Pavlović iz inicijative Istina o Istanbulskoj.

Pavlović je poručila kako će prije no što se obrate Europskom sudu za ljudska prava pričekati i vidjeti što će odlučiti Sabor. 

"Nadamo se da će Ustavni sud ući u meritum stvari nakon što Sabor zatraži očitovanje. Mi smo odustali od takvog oblika uvida u potpise gdje nije bilo moguće usporediti podatke APIS-a i građana. Šeparović je stari član HDZ-a", kaže Pavlović. 

Kuščević: "Zadovoljni smo odlukom, još jedna pobjeda demokracije"

Odluku Ustavnog suda danas je komentirao i ministar uprave Lovro Kuščević te najavio kako će novi Zakon o referendumu biti gotov u prvom tromjesječju ove godine.

"Zadovoljni smo rješenjem Ustavnog suda koje je potvrdilo da smo napravili dobar i transparentan posao u skladu s Ustavom. Ovo je još jedna pobjeda demokracije. Ministarstvo uprave je u korektnom roku odradilo postupak kontrole potpisa i uputilo izvješće Vladi koja je potom izvješće poslala Saboru. Nije bilo odugovlačenja", kazao je Kuščević. 

Poručio je kako bi volio da Sabor što prije donese odluku o održavanju referenduma. 

"Zakon je manjkav i nedostaju mu rokovi, tako da Sabor sada nema neki rok donijeti odluku o referendumu.Budući da je izvješće vlade transpartento pretpostavljam da će Sabor prihvatiti izvješće i da neće raspisati referendum", kazao je Kuščević.

O eventualnim daljnjim pravnim koracima inicijativa prema Europskom sudu za ljudska prava, Kuščević je kazao kako bi inicijativama "bilo dobro da uzmu dobrog pravnog savjetnika". 

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nakon odbacivanja zahtjeva referendumskih inicijativa ustvrdio je kako je na potezu Sabor, koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referendume o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene