Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRETUKLI GA I IŠETALI NA SLOBODU

Potreseni roditelji mladića kojeg su pretukli huligani: "Dobio je četiri pločice u gornju čeljust, nema nikakav osjet u licu..."

Majka muškarca kojeg su pretukli navijači Hajduka (Foto: Dnevnik.hr)
Majka muškarca kojeg su pretukli navijači Hajduka (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Majka muškarca kojeg su pretukli navijači Hajduka (Foto: Dnevnik.hr) Majka muškarca kojeg su pretukli navijači Hajduka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Odvjetnik Krešimir Škarica (Foto: Dnevnik.hr) Odvjetnik Krešimir Škarica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Otac muškarca kojeg su pretukli navijači Hajduka (Foto: Dnevnik.hr) Otac muškarca kojeg su pretukli navijači Hajduka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Odvjetnik Krešimir Škarica i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Huligansko divljaštvo u Zagrebu, kad su 12-orica napadača pretukli slučajnog prolaznika i nanijeli mu teške tjelesne ozljede, dobilo je svoj pravosudni epilog. Dok nesretni mladić leži u bolničkom krevetu, njegovi napadači slobodno šeću. Reporteri Dnevnika Nove TV Andrija Jarak i Domagoj Mikić istražili su kako je to moguće.

Iza zidina remetinečkog zatvora idućih mjesec dana provest će tek jedan od 12 navijača Hajduka za koje se sumnja da su brutalno premlatili 32-godišnjaka koji se vraćao kući s obiteljskog ručka. Kako doznajemo, istražni zatvor određen mu je zbog činjenice što se protiv njega trenutačno već vode dva kaznena postupka. Ostali su se izvukli bez ikakvih mjera opreza.

Pročitajte i ovo Stravičan napad u Kaštelima nove snimke napadača Susjeda opisala kako je izgledao napad u Kaštelima, mještani u šoku: "Čula sam pucanj, mislila sam da su petarde", "Terorizirao je ljude" Hapšenje u Kaštelima - 2 Kamera Dnevnika Nove TV snimila odvođenje napadača Policija objavila nove detalje napada, muškarca prijavili za pokušaj ubojstva dvije osobe. Branimir Jukić iz HGSS-a: "Naš prijatelj se budi"

Iz policije uvjeravaju kako su svoj dio posla odradili sukladno svim zakonskim propisima. "Osmero punoljetnih osoba je predano pritvorskom nadzorniku, dok je protiv četvero maloljetnih osoba kaznena prijava podnijeta redovnim putem", rekla je Marija Goatti iz Policijske uprave zagrebačke.

Općinsko državno odvjetništvo napadače tereti za dva kaznena djela - izazivanje nereda i sudjelovanje u tučnjavi, a sucu istrage uputili su prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih osam hrvatskih državljana, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Međutim, to se nije ostvarilo.

Roditelji pretučenog mladića: "Naš sin je mogao biti mrtav"

Iza pretučenog mladića već je jedna operacija u Kliničkoj bolnici Dubrava. No, on će još neko vrijeme morati boraviti u bolnici. Ispred bolnice reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je s majkom i ocem pretučenog mladića.

U kakvom je trenutačno stanju?

Prvom operacijom bilo je sanirano ono što je bilo najgore. Dobio je četiri pločice u gornju čeljust, da se može fiksirati. Nos mu je donekle sređen. Treba čekati da splasne oteklina, pa ćemo znati što će biti sljedeće. Ivan trenutačno jede samo kašastu hranu, vodu i sokove - pije na slamčicu. Nema nikakav osjet u licu, rekla je majka.

Kad smo pričali rekli ste da je najpotresnija scena bila kad ste vidjeli svoje dijete u hitnoj.

To ne bih poželjela ni jednoj majci. Bio je otečen. Pred njim je bio ručnik pun krvi. Doktori nikakav pregled nisu mogli obaviti dok krv iz nosa nije stala. To je neopisiva agonija za jednu majku. Dok nismo dobili CT glave. Bojala sam što su napravile takve ozlijede.

Samo jedan huligan koji je nanio ozljede vašem djetetu ostaje u pritvoru. Kako vi gledate na to?

Moj sin je mogao biti mrtav. Ne želim da se to ikome dogodi. Zato molim sve mjerodavne da se postave prema ovome odlučno i pravedno, kazao je otac.

Maksimalna kazna je pet godina.

Nije bitno kolika je kazna, mom sinu je putovanje srezano na minimum. On će uvijek biti u strahu za sebe i nikada više neće biti isti čovjek kakav je bio.

Rekli ste da želite poslati poruku hrvatskim institucijama.

Znam da je moj sin njima samo broj. Apeliram na ljude koji rade u institucijama da se zamisle na trenutak, danas je to moj sin, sutra može biti njihov. Što bi poduzeli da se to sutra dogodi njihovom djetetu, istaknula je majka pretučenog mladića.

Odvjetnik: Zakon i zakonodavac imaju dovoljno alata da spriječe potencijalno nasilje

Što je napravila država, zašto se ne mijenja kazneni zakon za ovakve divljačke napade, kako se uopće boriti protiv ovoga? O svemu tome Andrija Jarak razgovarao je s odvjetnikom Krešimirom Škaricom.

Kako se moglo dogoditi da napadači budu pušteni, a da im se ne odredi istražni zatvor, osim jednog?

Sudac istrage je u konkretnom slučaju procijenio da je od razloga predviđenih za određivanje istražnog zakona, niti jedan ne egzistira osim kod jednog počinitelja , a to je mogućnost ponavljanja djela koje smatra kao konkretnu opasnost. Istražni zatvor se procjenjuje od slučaja do slučaja. Ovisi i o podacima, činjenicama koje je sudac tijekom istrage o svakom pojedinačnom počinitelju utvrdio.

Stručnjaci kažu da je zakon relativno i dobar, ali da je to i pitanje prevencije. Zbog čega se to jednostavno jednom zauvijek to ne riješi zabranom odlazaka na utakmicu ili u drugi grad. U čemu je problem?

Zakonski okvir je vrlo dobar, ali stvar nije samo primjene zakona nego i prevencije. Zakon i zakonodavac imaju dovoljno alata da preventivnim mjerama, mjerama opreza spriječe bilo kakvo moguće potencijalno nasilje na način da počinitelja pri prvom konfliktu evidentira, oduzme im putnu ispravu ili zabrane ulazak na stadion, onemogući u bilo kakvom postupanju koje bi vodilo da sličnih ekscesa.

Često su ti sukobi dogovoreni. Može li policija ili ostale represivne institucije tu nešto napraviti?

I policija i prekršajni i općinski sudovi i kazneni imaju alate da takve nerede spriječe. Prvenstveno da se infiltriraju, da dobiju informacije i da djeluju preventivno na mjestima gdje se ti konflikti događaju, to je najčešće izvan stadiona, gdje organizator utakmice uopće nije odgovoran za mogući konflikt.

Kakve su pravne mogućnosti ozlijeđenog mladića?

S obzirom da su počinitelji utvrđeni vodit će se dva postupka. Kazneni postupak koji vodi Državno odvjetništvo po službenoj dužnosti i oštećenik može sudjelovati o tom postupku kao zainteresirana strana. Međutim, postoji mogućnost da podnese po završetku liječenja i građansku tužbu za naknadu štete kad se utvrdi koje ozlijede ima i koje su posljedice proizašle iz ovog događaja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene