Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zdravstveni turizam je najbrže rastuća grana turizma u svijetu. Donosi milijune. Dio tog kolača traži i Hrvatska. Kod nas je posebno razvijen dentalni turizam. Svaki Talijan, primjerice, kod hrvatskih stomatologa ostavi minimalno 2.000 eura. No, da bi se zdravstveni turizam razvijao, ističu stručnjaci, Hrvatska mora poraditi na dobivanju certifikata i međunarodnoj prepoznatljivosti.


Da bi sredio zube - gospodin Alessandro prešao je više od 800 kilometara. Iz Rima je doputovao u Zagreb. 'Odlučio sam doći ovdje jer sam se raspitao o cijenama u Italiji i bilo je preskupo. Nisam si to mogao priuštiti. Čuo sam o dentalnom turizmu u Hrvatskoj i došao', kaže Alessandro.

Vezani članci Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatske klinike privlače turiste iz cijelog svijeta, a Zagreb istražuje kako dograbiti još više zdravstvenih turista Zdravstveni turizam na Kvarneru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Neiskorišteni potencijal: Od ove turističke grane u Hrvatskoj bi se moglo zarađivati tri puta više nego sada

Razlika u cijenama usluga najčešći je razlog zbog kojeg stranci dolaze u Hrvatsku. 'Razlika je 30-40 posto', dodaje Alessandro.

Iako je Istra poznata po dentalnom turizmu, sve je konkurentniji i Zagreb. Doktor Frntić kaže da Hrvatska ima veliki i neiskorišteni potencijal kada je riječ o zdravstvenom turizmu.

'Trebamo raditi na kvaliteti prvenstveno, ne na kvantiteti, nego na kvaliteti pružanja usluge i to je jedino dugoročno što će nam se vratiti', kaže vlasnik ordinacije dr. Mladen Frntić.

Slično razmišljaju i u Daruvarskim toplicama. Kapacitet od 300 kreveta solidno je popunjen cijele godine, a gosti dolaze iz cijelog svijeta.

NOVA TURISTIČKA MEKA Nudi nešto što drugi možda i nemaju - 'Magičan je'

Zdravstveni turizam najbrže je rastuća grana turizma i vrlo isplativa. Radi se kroz cijelu godinu, gosti koji dolaze radi liječenja u pravilu duže ostaju.

'Cijena takvih programa je također puno izdašnija i veća u odnosu na klasične turističke dolaske', kaže ravnatelj Daruvarskih toplica Marcel Medak.

Hrvatska trenutačno nudi 94 hotela koja pružaju wellness usluge, 15 specijalnih bolnica, veliki bolnički sustav i stotine ordinacija koje pružaju medicinske usluge.

'Postoji statistika od 300-tinjak milijuna eura koje RH uprihodi kroz desetak tisuća uzaposlenih koji rade na poslovima pružanja usluga u zdravstvenom turizmu', kaže Lejla Krešić Jurić, direktorica sektora za turizam HGK.

Procjenjuje se da se radi o tržištu koje bi moglo dosegnuti prihode od milijardu eura. Ostvarenju velikih brojki trebao bi pomoći i akcijski plan koji su ministri Varga i Lorencin jučer predstavili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook