Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguć i štrajk

Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji

Aktualno Galerija Sukob oko plaća - 1 Sukob oko plaća - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sukob oko plaća - 4 Sukob oko plaća - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sukob oko plaća - 3 Sukob oko plaća - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sukob oko plaća - 2 Sukob oko plaća - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sukob oko plaća - 5 Galerija 1/5 >>
U početku godine već se nazire polemika oko plaća u Hrvatskoj, s Vladinim novim zakonom koji sindikati smatraju nezadovoljavajućim, dok su suci uputili pismo Europskoj komisiji izražavajući svoje nezadovoljstvo.

Godina se još nije ni zahuktala, a već se vidi da će se u njoj lomiti koplja oko - plaća. Dok iz Vlade novi zakon o plaćama, temeljem kojeg se tek treba urediti sustav do kraja, nazivaju povijesnim, sindikati sve jasnije pokazuju nezadovoljstvo, a suci pišu Europskoj komisiji.

Nova godina, novi sustav plaća

"Riječ je o povijesnoj reformi o kojoj je bilo dosta riječi i u medijima, ono što slijedi u idućih dva mjeseca je usvajanje dviju uredbi, jedna će se odnositi na državne službenike, a druga na javne. Doći će do povećanja plaća s plaćom za ožujak, koja će biti isplaćena u travnju", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Ivan Rimac Nepravomoćna presuda Otac Mate Rimca osuđen na tri godine zatvora, otkriveno s kim je i kako izvlačio novac iz tvrtke

Sa sindikatima će se sjesti i u nove pregovore, no prvi znakovi nezadovoljstva već su vidljivi. Udruga sudaca zbog svojih je niskih plaća pisala Europskoj komisiji i žalila se na rad Vlade, a od njih imaju i očekivanja.

"Da se zakonom o plaćama, novim cjelovitim zakonom postave objektivni i jasni transparenti i kriteriji za izračun osnovice plaća sudaca, a da se onda i ta visina plaće da bude odraz odgovornosti i složenosti poslova koje mi suci obavljamo", izjavila je Ivana Bilušuć iz Udruge hrvatskih sudaca.

Iako to ne govore otvoreno, spremni su opet i na štrajk. Nezadovoljnika ima još.

Sindikate ministar planira uskoro pozvati na razgovor, u Vladi su pregovarački timovi već formirani.

"U situaciji kada donosimo uredbe, donosimo koeficijente, svatko ima pravo boriti se da taj učinak bude bolji i veći, a država ima svoje fiskalne mogućnosti", rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Hrvatske.

Jednom ministru nije se svidjela ideja manje plaće

A jedna od mogućnosti je i da ministri imaju manje plaće nego državni tajnici. Ministar Primorac nije oduševljen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaju nove mete Islamska država preuzela odgovornost za napad u Iranu: "O lavovi islama, lovite svoj plijen od Židova, kršćana i njihovih saveznika na ulicama i cestama..."

"Kako ne, kako ne! Ja to pozdravljam, mislim da je to super! Dapače, mislim da ministri trebaju imati još manje plaće, i da trebaju supružnici ministara imati još manje plaće i da kad ministri završe svoj mandat u ministarstvu ne bi trebali nigdje raditi, i da njihovi supružnici ne bi trebali nigdje raditi", ironičan je bio ministar financija Marko Primorac.

Njegov kolega ipak je skloniji humoru.

Na pitanje žulja li ministra možda što će državni tajnik biti plaćeniji od njega, Piletić je rako "Ne žulja me, cipele su mi broj veće".

Hoće li šale i pošalice odobrovoljiti sindikate vidjet će se već za koji dan.

Najavu štrajka sudaca, ali i pobunu zbog koeficijenata prokomentirao je za Dnevnik Nove TV ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Pročitajte i ovo Ilustracija pitali smo vas Jesu li strani radnici dobro prihvaćeni u Hrvatskoj? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Mi smo sindikatima predstavili koeficijente i sad u narednom razdoblju, sljedećih mjesec dana, finalizirat ćemo uredbe i koliko je god moguće uzeti prijedloge sindikata, naravno, ako je to u okviru naših financijskih mogućnosti kako su postavljene u proračunu za ovu godinu.

Pred nama je jedno razdoblje, jedno mjesec dana da završimo uredbe i formiramo nova radna mjesta, nove koeficijente i da sukladno tome možemo isplatiti nove plaće.

S obzirom na to da se nalazimo u završnoj fazi reforme sustava plaća za 250 000 službenika, idemo to sad riješiti, ali isto tako svjesni smo onoga što smo razgovarali sa sucima da riješimo na cjelovit način pitanje plaća sudaca", rekao je Malenica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene