Vlada je rješenje za bolju uslugu kod obrtnika pronašla u vraćanju obveznog pomoćničkog ispita, čiju je obveznost prije šest godina ukinuo SDP. Ispit će morati polagati svi učenici trogodišnjih strukovnih zanimanja, po modelu JMO, i to pred obrtničkom komisijom. Zato kod primjerice frizera ili vodoinstalatera koji ga polože, više nećemo strahovati da na kraju škole nisu pokazali znaju li raditi u struci.

Galerija


Nakon šest godina vraća se obvezan pomoćnički ispit kojim će, tvrde u Obrničkoj komori, procjenjivati spremnost za rad u struci.

"Kad netko zapošljava vodoinslatera ili kuhara, može li na temelju njegovog školovanja dobiti dojam kakav je on bio u praksi? Naravno da ne može", rekao je Antun Trojnar iz Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Zbog toga vladajući ponovno za sve učenike trogodišnjih strukovnih zanimanja već od idućeg ljeta uvode obavezan pomoćnički ispit po JMO modelu. Umjesto pripravnički, zvat će se naučnički ispit, a polagat će se pred komisijom obrtničke komore.

"Polagat će ispit ili u školi ili u majstorskoj radionici da dijete pred majstorima i pred obrtnicima pokaže što je naučilo", rekao je Torjnar.

Obrtnici se žale da im je teško zaposliti budućeg zanatliju kada ih je samo 40-ak posto polagalo ispit koji ocjenjuje i njihov rad u struci.

"Prilikom zapošljavanja mlade osobe obično se procijeni u jednom danu koliko ta osoba zna raditi. Iako, velika je potražnja za kozmetičarima pa su kozmetičari vrlo sretni kad dobiju kozmetičara na rad", rekla je Valerija Štokić, vlasnica kozmetičkog salona.

Manjak većine trogodišnjih strukovnjaka vidljiv je i na burzi rada. Vodinastalateri, mesari i dimnjačari samo su neka od deficitarnih strukovnih zanimanja. Takvo stanje na tržištu rada treba bi promijeniti upravo novi zakon.

Za upisne kvote trogodišnjih strukovnih zanimanja svoju će suglasnost sada davati i ministar gospodarstva. Zakon će uskoro na izglasavanje u Sabor, a plan je konačno ujediniti tržište rada s obrazovanjem.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr