Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem deficitarnih zanimanja

"Sve nedostaje, od krova do poda": Posao ih čeka prije svjedodžbe, plaće su im veće od 8000 kuna, a na tržištu ih - nema

Obrtnici Dominik i Zlatko (Foto: Dnevnik.hr)
Obrtnici Dominik i Zlatko (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sajam obrtničkih zanimanja u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sajam obrtničkih zanimanja u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sajam obrtničkih zanimanja u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sajam obrtničkih zanimanja u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obrtnici Dominik i Zlatko (Foto: Dnevnik.hr) Obrtnici Dominik i Zlatko (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Broj obrta u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Posao ih čeka i prije svjedodžbe, a plaće su im iznadprosječne. Ne, nije riječ o radnicima IT sektora, već o zidarima, keramičarima, tokarima i vodoinstalaterima. Ipak, interes za upis strukovnih škola sve je manji, zbog čega na Obrtničkom sajmu profesori, učenici i poslodavci osnovnoškolce pozivaju na upis obrtničkih zanimanja.

Dominik je učenik drugog razreda srednje škole. Školuje se za keramičara, a dio nastave obavlja na praksi. Nastavi li dobro raditi, njegov šef mogao bi ga, zbog nedostatka radne snage, brzo i zaposliti.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega'' Zatvoren obrt (Foto: Dnevnik.hr) POVEĆANJE NAJMA Zbog ovog bi poteza države mnogi mogli staviti ključ u bravu obiteljskih obrta koji su (dosad) poslovali desetljećima

"Nema je na tržištu, nemamo kadar koji je školovan, koji zna taj posao. Djeca ne upisuju te škole i u velikim smo problemima, a primanja su preko 8000 kuna neto", rekao je Dominikov šef Zlatko.

Dok Dominik radi, njegovi vršnjaci na Zagrebačkom velesajmu osnovnoškolcima pokazuju prednosti strukovnih zanimanja.

"Nijedan učenik nije ostao bez posla. Ako to učenik želi, tvrtka u kojoj obavljaju praksu obično ga zadrži", rekao je Marko Šarbagi, profesor CNC operaterstva.

Uz tokare, u Hrvatskoj najviše nedostaje tesara, vodoinstalatera i automehaničara. Također, u Zagrebu prošle školske godine nije upisan niti jedan zidar.

"Mi smo obrtnička, industrijska, graditeljska škola, a nismo upisali zidara. Sve nedostaje, od krova do poda", rekao je Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole.

Zainteresiranost učenika za obrtnička zanimanja Vlada nastoji podići stipendijama. Ove godine dodjeljeno ih je više od 3000 u iznosu od 9000 kuna godišnje. Za iduću godinu najavljuju udvostručenje iznosa.

No iz Obrtničke komore upozoravaju da bez zaokreta u obrazovanom sustavu Hrvatska neće riješiti problem s radnom snagom.

"Možemo raditi ad hoc riješenja uvozom radne snage, ali dugoročno samo obrazovanjem", rekao je Mirza Šabić iz Obrtničke komore Zagreb.

Svoju radionicu lani je otvorilo više od 12 tisuća obrtnika, a njih 7500 svoje je zatvorilo. Premda je ukupan rezultat pozitivan, broj radnika pada te ih je u godinu dana manje za 450. Alarmantan je pak podatak da smo 2009. imali gotovo 100 tisuća obrta, a danas ih je čak 17 tisuća manje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene