Eskadrila borbenih zrakoplova MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) predstavljena je u srijedu javnosti i novinarima nakon što je, s više od godinu dana zakašnjenja, završen remont i modernizacija u Ukrajini.


Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je 9. srpnja 2013. sklopilo ugovor vrijedan 133 milijuna kuna s ukrajinskom tvrtkom "Ukrspeceexport" o remontu sedam hrvatskih i nabavi pet ukrajinskih borbenih zrakoplova MiG 21. Posljednji, dvanaesti, isporučen je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvuu 16. srpnja.

Vezani članci Hrvatska vojska (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) U tri vojne vježbe u Hrvatskoj sudjelovat će 750 hrvatskih i 4500 saveznih vojnika, 60-ak zrakoplova, 800 vozila... Avion (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Hrvatska od Ukrajine traži zamjenu 4 neispravna MiG-a koje su nam prodali

Nakon preuzimanja zrakoplova koji su prošli sva testiranja, ukrajinska strana dala je garanciju od dvije godine, a MORH je najavio da će tvrtki "Ukrspeceexport" obračunati maksimalni iznos ugovorenih penala.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Drago Lovrić je rekao je nakon predstavljanja da je zrakoplovima MIG 21 u sastavu HRZ-a još od Domovinskog rata produžen radni vijek, ali da je potrebno do kraja iduće godine donijeti odluku o nabavi novih borbenih zrakoplova, dodavši da je uvođenje nove tehnike dogoročan proces koji traje godinama.

HRVATSKA PONOVNO IMA ESKADRILU Spremno svih 12 MIG-21 zrakoplova

Uz generala Lovrića, današnjem predstavljanju zrakoplova u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na vojnom aerodromu Plesu te prigodnom letačkom programu i vježbi nazočio je zapovjednik NATO zračnih snaga i zrakoplovstva SAD u Europi i Africi, general zbora Frank Gorenc.

Po scenariju vježbe "Air policinga", nadležne NATO strukture upozorile su dežurni par hrvatskih MIG-ova da je jedan zrakoplov, kojega je "glumio" hrvatski zrakoplov tipa Pilatus, neovlašteno ušao u hrvatski zračni prostor te su ga hrvatski Migovi presreli i prislili na slijetanje.

Piloti su pokazali i prigodni letački program letom u formaciji od tri zrakoplova, što je dio programa koji će se pokazati na vojnom mimohodu tijekom proslave 20. obljetnice akcije "Oluje" 4. kolovoza u Zagrebu.

General Lovrić pohvalio je rad i napore pripadnika HRZ-a, istaknuvši da oni uz uobičajene aktivnosti sudjeluju u mirovnim misijama u inozemstvu, gase požare i spašavaju unesrećene. Posebno je naglasio da pripadnici HRZ-a uspješno obučavaju afganistanske pilote u NATO-voj misiji "Resolute support" kao i pilote drugih zemalja te sudjeluju i mirovnoj misiji KFOR na Kosovu. Rekao je da HRZ ima dovoljan broj osposobljenih pilota za svoje potrebe te da će idući tjedan dva nova pilota će biti primljena u Eskadrilu borbenih zrakoplova.

Na novinarski upit hoće li Hrvatska naplatiti penale zbog kašnjenja remonta i isporuke zrakoplova Lovrić je rekao da svakako hoće ali da još ne zna o kojem je iznosu riječ.

General Frank Gorenc također je izrazio zadovoljstvo viđenim mogućnostima remontiranih hrvatskih MIG-va i izrazio zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim kolegama te potom osobno sjeo u kokpit jednog MIG-a 21. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook