Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nakon podmetnutih eksplozija Albanci dobivaju prijeteće sms poruke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Vijeća albanske nacionalne manjine i Zajednice Albanaca Istarske županije najoštrije osuđuje noćašnji vandalski čin u kojemu su u eksploziji u potpunosti uništena dva dostavna vozila u vlasništvu hrvatskog i makedonskog državljanina, obojice albanske nacionalnosti, koji su vlasnici pekarnica u Puli.

Rekao je to dopredsjednik albanske nacionalne zajednice u Istri i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Idriz Sulejmani na današnjoj konferenciji za novinare u Puli održanoj nakon izvanredne sjednice Vijeća i Zajednice Albanaca Istre.

Pročitajte i ovo Tvrđava Monvidal Teško ozlijeđena Muškarac gurnuo ženu s pulske tvrđave: Pala s visine od pet metara i završila u bolnici Slika nije dostupna Prijeteće SMS i MMS poruke Albancima u Puli - šala njihovih prijatelja

On je mišljenja da poruke imaju isključivo političku pozadinu, ali je izrazio uvjerenost da je riječ o sporadičnom slučaju koji će riješiti institucije pravne države te da će počinitelji biti privedeni pravdi.

>> Video: U Puli raznesena vozila albanskih pekara, u Osijeku bombaški napad na kuću poduzetnika 
 

Idriz Sulejmani ujedno smatra kako je pozadina ovog akta proglašenje neovisnosti Kosova, no nije želio odgovoriti na pitanje tko bi mogao stajati iza ovih napada na članove njihovih zajednica.

Vlasnik jedne od pekarnica, čije je vozilo eksplodiralo, Riza Čenaj, rizničar je Zajednice Albanaca u Istri i član Predsjedništva, a drugi Idriz Ređepi njezin je član.

Sulejmani je izrazio iznenađenje što se ovakav čin dogodio upravo u Istri, odnosno Puli, poznatoj po toleranciji i multikulturalnosti.

- Nije nas strah, terorizirani smo više od sto godina i na gore
načine, ali nam je žao zbog ovog događaja", poručio je Sulejmani. On je ujedno osudio i prijeteće sms poruke koje je tijekom dana dobio nećak vlasnika pulske pekarnice "Istra" Rize Čenaja, koji živi u Rijeci.

- Nemojte ni slučajno dignuti glavu gore jer i vama će biti ista
stvar kao vašem rođaku u Puli. Kosovo je srce Srbije i bit će zauvijek kako ti piše ispred pekare, sadržaj je sms poruke koju je jutros primio Čenajev nećak.

Sulejmani je, odgovarajući na pitanja novinara, opovrgnuo mogućnost da se situacija oko priznavanja neovisnosti Kosova koristi za prikrivanje mogućih obračuna između albanskih obitelji.

Inače, u noćašnjim eksplozijama u Puli u kratkom razmaku na dvjema različitim lokacijama u Puli eksplodirala su dva kombija dviju različitih pulskih pekarnica. Dojavu o eksploziji i požaru vozila u ulici Gregovica policija je zaprimila u 2,18 sati, a samo minutu kasnije i dojavu o eksploziji vozila u Rovinjskoj ulici. Ozlijeđenih nije bilo, a vozila su uništena.

Jakovčić i Miletić osudili noćašnje izgrede: Pula i Istra simbol suživota 

Istarski župan Ivan Jakovčić i pulski gradonačelnik Boris Miletić danas su u izjavama za novinare najoštrije osudili noćašnji slučaj dviju eksplozija vozila što su se jedna za drugom dogodile u Puli.

Najoštrije osuđujemo taj čin jer je to ne samo divljačko uništavanje imovine naših građana nego i izravna prijetnja sigurnosti njihovih života, upozorio je župan Jakovčić.

Tražit ćemo od mjerodavnih tijela da se počinitelj otkrije i primjereno osudi za takva nedjela, istaknuo je župan. Dodao je kako su građani u Istarskoj županiji posebno osjetljivi na takva teroristička divljanja, jer se protive načelima snošljivosti ugrađenima u Županijski statut.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić također je u izjavi za javnost najoštrije osudio nemili događaj te je u ime Poglavarstva i svih Puljana izrazio zabrinutost zbog toga nezapamćena izgreda.

"Pula je bila i ostala multikulturalan grad, grad tolerancije i prihvaćanja svih njezinih građana bez obzira na njihovu nacionalnost, vjersku i bilo koju drugu pripadnost. Učinit ću sve kako bi se građani Pule osjećali sigurno, kako bismo očuvali identitet Pule koji nije bio ugrožen ni u najkriznijim situacijama i vremenima", poručio je Miletić. Istaknuo je kako su "Istra i Pula uvijek bili simbol sigurna života, mira i suživota".

Gradonačelnik je pozvao građane da se suzdrže od bilo kakvih reakcija i izgreda, dodavši kako zahtijeva hitnu policijsku istragu te žurno rasvjetljenje uzroka i motiva toga dogđaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene