Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Seljaci su se već šesti dan na cestama. Nakon jučerašnjih neuspjelih pregovora danas su otvorili nove prosvjedne punktove, a ministar Jakovina im je poručio kako se prosvjeda ne boji.


Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo sinoć je najavio da će, u znak podrške, njihove supruge kroz dan-dva, ne riješe li probleme,  krenuti iz Đakova pješice za Zagreb.

Vezani članci Prosvjed protiv mjera u Torinu Burni prosvjedi u Italiji: U Milanu prosvjednici bacaju Molotovljeve koktele, u Torinu policiju gađali petardama Slika nije dostupna Seljaci prijete prekidom pregovora

Situacija im je, kažu, teška, a najteže ju je objasniti djeci. ''Meni sad će doći isključit struju, a mi nikad nismo imali takve probleme i moja djeca koja su studenti, ja njima moram reći da ove godine ne mogu ići, a to je jako teško kad vi imate učenike koji dobro uče, a sad vi njima morate reći da one ne mogu ići zbog financijskih poteškoća', rekla je kroz suze Lucija Šifner iz Gašinaca.

'Pod cijenu života nećemo dozvoliti da se uništi hrvatska poljoprivreda i obiteljska poljoprivredna gospodarstva i odlučili smo - idemo do kraja', poručio je danas Antun Laslo iz Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

NEUSPJELI PREGOVORI

'Razočarani smo ishodom pregovora u Ministarstvu poljoprivrede tijekom kojih je seljacima poslana jasna poruka kako novca ima, ali ne i za poljoprivredu, a ministar Linić dao nam je tijekom razgovora do znanja da što se njega tiče, možemo svi pomrijeti, ali novca od njega dobiti nećemo', izjavio je predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac. Dodao je kako se na području Vukovarsko-srijemske županije u prosvjedima na ukupno 11 punktova nalazi oko 300 nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača s otprilike isto toliko traktora.

'LINIĆ SE CIJELO VRIJEME DERAO NA NAS'

A u otvaranje novih prosvjednih mjesta krenuli su i seljaci Brodsko-posavske županije. 'Za sada su potvrđena nova prosvjedna mjesta u Čajkovcima, Gundincima i Novoj Varoš. Ondje okupljeni poljoprivrednici za sada ne blokiraju prometnice. Što će dalje biti prvenstveno ovisi o policiji i njihovom ponašanju. Želimo istaknuti da je sastanak protekao u vrlo nekorektnoj atmosferi pri čemu se ministar financija cijelo vrijeme derao na nas. Apeliramo na premijera Milanovića i predsjednika Josipovića da poduzmu nešto na rješavanju problema u poljoprivredi', kaže Antun Vrakić, predsjednik Poljoprivredne komore Brodsko-posavske županije.

>> Jakovina: Samozvani vođe seljaka lažima potpiruju situaciju, prosvjeda se ne bojim!

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo izjavio je kako će se seljački prosvjedi nastaviti i da se očekuje otvaranje novih prosvjednih punktova, ali da će o tome odlučiti prosvjednici na terenu, poručivši kako je očito da su za ovu Vladu poljoprivreda i ljudi koji se njome bave sporedna stvar.

Nakon jučerašnjih neuspjelih pregovora s otkupljivačima pšenice te ministrima poljoprivrede i finacija Tihomirom Jakovinom i Slavkom Linićem, Laslo je izjavio kako će se pregovarači, nakon sastanka, vratiti na svoja mjesta prosvjeda, i izvijestiti o ishodu pregovora, a s obzirom na informacije koje dolaze s terena, teško da će prosvjednici prihvatiti kapitulaciju i povlačenje. Na upit jesu li moguće blokade graničnih prijelaza odgovorio je kako su sve opcije moguće, ali da za sada o tome ne može govoriti. Dodao je kako nije očekivao da će se na današnjim sastancima postići konačan dogovor, ali da su poljoprivrednici očekivali barem konkretne prijedloge, na temelju kojih bi se moglo doći do rješenja, kojih, kako tvrdi, nije bilo.

MINISTAR SE NE BOJI

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jučer je u Dnevniku Nove TV rekao kako dio 'samozvanih vođa seljaka dezinformacijama i lažima potpiruje situaciju'. Tvrdi da je najveći broj poljoprivrednika svjestan stanja te da se ne boji masovnih prosvjeda.

ZATVORENE PROMETNICE

Ovo su prometnicima kojima danas zbog blokade nećete moći prometovati: na autocesti A3 Bregana-Lipovac: ulazak i izlazak na čvorovima Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica (promet preusmjerava na čvorove Okučani i Slavonski Brod), D7 u Velikoj Kopanici i Čemincu,- D34 u mjestu Gat, te valpovačka obilaznica,- D51 u Novoj Gradiški,- D55 Županja-Orašje i - županijska cesta ŽC4244 u Lužanima, dok se naizmjence vozi na D5 Virovitica-Terezino Polje u mjestu Lukač i na D34 u mjestu Medinci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook