Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Dnevniku Nove TV je rekao kako dio 'samozvanih vođa seljaka dezinformacijama i lažima potpiruje situaciju'. Tvrdi da je najveći broj poljoprivrednika svjestan stanja te da se ne boji masovnih prosvjeda.


Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da se ne boji masovnih prosvjeda hrvatskih seljaka.

Vezani članci Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Revizija ušla u resor ministrice čiji se odlazak spominje već neko vrijeme: Otkriven niz propusta Slika nije dostupna Poljoprivrednici očajni, još nema poticaja: 'Ne da nam gori pod petama, noge su nam izgorile do koljena!'

'Ne, ne bojim se nikakvih masovnih prosvjeda. Iskazivanje nezadovoljstva putem prosvjeda da, ali blokiranje prometnica, pritisci, ucjene i anarhija ne. Time se rade dodatne štete gospodarstvu u turističkoj sezoni, a i državnom proračunu', pojasnio je ministar.

>> 'Linić nam je dao do znanja da možemo svi pomrijeti, ali novac dobiti nećemo'

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Vjekoslava Đaića gdje je zapelo u pregovorima, ministar je odgovorio kako 'dio samozvanih vođa seljaka dezinformacijama i lažima potpiruje situaciju'.

'Najveći broj poljoprivrednika zna koliko je teško stanje u agraru, znaju da radimo na reformama i oni vrijedno rade na svojim gospodarstvima. Jedan mali broj pokušava pritiscima dobiti neostvarivo. Znamo da je proračun donesen, 2,4 milijardi je bilo na raspolaganju, isplatili smo gotovo sav iznos', rekao je Jakovina.

Na pitanje hoće li s blokiranih prometnica seljake uklanjati policija, ministar je odgovorio kako ne priziva takvu opciju. 'Mislim da će se nakon današnjih razgovora jedan dio povući, protiv jednog dijela će ići prekršajne prijave, ali ja ne prizivam policiju', kazao je ministar Jakovina. On tvrdi da je najveći broj seljaka svjestan da je aktualno stanje u agraru posljedica desetak godina krive agrarne politike te da promjene nisu moguće preko noći.

Na pitanje vjeruje li da iza prosvjednika stoji i politika, Jakovina je rekao kako uvijek dijelom iza toga stoji politika, no nije htio reći na koje konkretno političke stranke aludira.

'Mislim da je ovdje dosta zle namjere i dezinformacija od strane ljudi koji misle da na ovaj način pritsicima mogu doći do sredstava. ovo nije nikakva generalna proba za jesen, ja normalno vodim svoj resor, pokušavam učiniti sve za stabilizaciju agrara. Desetke milijardi kuna smo kroz potpore upucali, a proizvodili smo sve manje i skuplje. Na tome radim, a političke ambicije određenih vođa su njihov problem. Znamo tko ovih dana obilazi Slavoniju i Baranju i nerealnim obećanjima i izjavama dodatno radikalizira situaciju', istaknuo je ministar.

Zaključio je kako se ambicije stvaraju na izborima. 'Onog trenutka kada dobijete povjerenje, bit ćete u mogućnosti voditi politiku, a raditi to preko ulice nije moguće i neće donijeti ništa dobro hrvatskoj poljoprivredi', dodao je ministar Tihomir Jakovina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju