Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatrpala ga lavina

Nakon 38 godina na Kavkazu pronađeno tijelo hrvatskog alpinista?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antu Bedalova, Ursu Vrdoljaka, Vladimira Tabakovića i Nenada Čulića prije 38 godina ubila je lavina na Kavkazu.Prošle godine je alpinist Čeh pronašao tijelo i dijelove opreme za koje se vjeruje da je jedan od nikada pronađenih hrvatskih alpinista.

Prije 38 godina s ljubljanskog aerodroma Brnik jugoslavenska alpinistička ekspedicija od 15 članova krenula je na Kavkaz, piše Novi list. Cilj im je bio uspon na više zahtjevnih vrhova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje

No, nakon dva osvojena vrha, pohod na Kavkaz pretvorio se u najveću hrvatsku alpinističku tragediju. Prilikom uspona na Križ Ušbe, vrh na granici Gruzije i Rusije, u velikoj lavini poginula su četvorica hrvatskih alpinista: Šibenčanin Ante Bedalov, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Vladimir Tabaković, te Splićanin Nenad Čulić.

Tijela Bedalova i Vrdoljaka spustili su prijatelji i ruski spasitelji, no tijela Tabakovića i Čulića nikada nisu pronađena. Pretpostavilo se da su ostala zatrpana ispod lavine. U Gruziju odlazi izaslanstvo Hrvatskog planinarskog saveza koje ima dokaze da je nakon 38 godina pronađeno tijelo jednog od dvojice nestalih hrvatskih alpinista.

Pronalazak češkog Alpinista

Darko Berljak, tajnik HSP-a, rekao je kako je još prošle godine na području ledenjaka ispod Ušbe češki alpinist pronašao tijelo, a dvjestotinjak metara dalje naišao je na dio alpinističke opreme. Među njima nalazila se i čuturica s naljepnicom GRZS-a, Gorske rešavalne zveze Slovenije. Čeh je po povratku s putovanja u Slovenski planinarski savez poslao fotografije i GPS koordinate svojih nalaza.

>> U Švicarskoj poginulo petero njemačkih alpinista

Oni su zaključili da ni jedan Slovenac nije stradao na tom području pa su fotografije proslijedili Hrvatskom planinarskom savezu.

'Dijelovi opreme koje smo vidjeli na fotografijama nesumnjivo ukazuju da su najvjerojatnije pripadali Tabakoviću ili Čuliću, jer odgovaraju opremi tog vremena, a među opremom se daju zamijetiti zavoji 'Ivo Lola Ribar' i neki 'Plivini' lijekovi na hrvatskom jeziku', rekao je Berljak.

Dodao je kako odlaze u Gruziju pokušati pronaći tijelo i ostatke opreme koje je snimio češki alpinist, a kako se na fotografijama vide i tri cipele, pretpostavlja da bi možda mogli pronaći i drugog nesretno stradalog alpinista.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene