Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslabio i vjetar

Smirivanje vremena: U većini zemlje prestalo snježiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme se u cijeloj zemlji smirilo, vjetar je oslabio, a slab snijeg još uvijek pada samo u Slavoniji i Lici.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrđeno je kako se snježno nevrijeme koje je jučer zahvatilo gotovo cijelu zemlju smirilo. 'Slab snijeg pada još u Slavnoji i Lici, a u Dalmaciji ponegdje pada kiša. Na samom jugu puše jugo i jugozapadnjak, a u podvelebitskom području jaka bura. No, to nije ništa u usporedbi s jučerašnjim vjetrom i padalinama', rekao je dežurni proognostičar DHMZ-a. Dodao je kako nas danas u unutrašnjosti zemlje očekuju temperature od -2 do + 1, na sjevernom jadranu od 3 do 7, a na južnom od 8 do 11.

Pročitajte i ovo Snijeg kod Splita - 3 Dalmacija u bijelom Nekoliko centimetara snijega - kaos na cestama! Prognostičar Ivan Čačić otkriva gdje će i kada pasti još snijega Snijeg radi probleme u prometu Zimski uvjeti U Dalmaciji pada snijeg, na autocesti se vozi uz ograničenje od 40 km/h, kamioni zapeli i blokirali cestu

Do proljeća je ostalo 10 dana, ali po jučerašnjem vremenu ne izgleda baš tako. Srijeda je bila jedan od najhladnijih dana, s obiljem snijega, a jaka bura poremetila je veze s Dalmacijom, a u Istri obarala stabla i krovove.

>> Podsjetnik vozačkog bontona u zimskim uvjetima

>> Na udaru 'Andreje' ili 'Vatroslava': Snijeg do pasa

Prema jugu se moglo, ali samo obilazno, na more su isplovili tek rijetki. U unutrašnjosti zemlje snijeg nije prestao od prošle noći. Snijega je palo u svakom slučaju previše, a u gorskom dijelu pada od jučer te kako je tamo i najjači, jučer ga je tamo izmjereno najviše, uglavnom između pola metra i metar, a na Zavižanu gotovo 2 metra. Snijeg je padao u svim krajevima, ima ga nekoliko centimetara i na sjevernom Jadranu i u Dalmatinskoj zagori. U Zagrebu na Maksimiru do jučer uvečer je izmjereno 15 centimetara.

Vrijeme se danas definitivno smiruje, ujutro će još posvuda padati snijeg, ali puno, puno slabiji nego danas. Ujutro će još biti jake bure koja će ga nositi i na Jadran, a u Dalmaciji pak jugo i dosta jaka kiša. Poslijepodne posvuda prestanak snijega, koja pahulja past će još u Lici. Na Jadranu će konačno oslabjeti bura i napokon će se razvedriti. Nekako najlošije vrijeme sutra očekuje Dalmaciju, bit će promjenjivo oblačno i kišovito i još uvijek i dosta vjetrovito.

Dalmacija i jug odsječeni od sjevera zemlje

No dok se za danas najavljuje postupno smirivanje vremena, do Dalmacije se jučer putovalo mnogo duže nego inače. Sjever i jug Hrvatske povezuje samo cesta od Gračaca do Zatona Obrovačkog, a vožnja njome nije nimalo ugodna. Zbog jake bure koja puše i do 15 kilometara na sat i velikih nanosa snijega vožnja je vrlo spora. u takvim uvjetima raličari su jednostavno bespomoćni. U mnogo težoj situaciji su vozači šlepera, jer su trenutno sve ceste koje povezuju Jadran i kontinent zatvorene za prvu skupinu vozila. Dionica autoceste od svetog roka do Maslenice zatvorena je za sav promet, kao i jadranska magistrala od novog vinodolskog do Svete Marije Magdalene gdje su izmjereni najjači udari bure, oko 200 kilometara na sat. Zbog snijega zatvorena je i lička magistrala prema Kninu, tako da bi putovanje prema Dalmaciji, ukoliko je moguće, trebalo odgoditi barem do sutra.

Vozači tegljača u Gračacu čekaju smirivanje nevremena, jer dalje ne mogu. Ista sudbina i za kolege s južne strane strane Velebita, koje očekuje duga i hladna noć. Za sav promet zatvorena je dionica Dalmatine od Svetog Roka do Maslenice, Jadranska magistrala na području Karlobaga, a zbog snijega i lička magistrala od Gračaca do Knina. Raličari neumorno rade već drugi dan, no od prirode ne mogu biti brži, ipak im je maksimalna dopuštena brzina 40 kilometara na sat. U kontrolnom centru na Svetom roku prati se stanje autoceste i najave prognostičara. Ovo nije jedna od najsnažnijih bura koju Dalmatinci pamte, no u kombinaciji s ledom i snijegom izaziva poprilične probleme u prometu. Tijekom večeri očekuje se njeno slabljenje, a već ujutro bi mogla biti u parametrima koji bi dozvolili otvaranje autoceste.

Trajektne linije u prekidu, katamarani stoje

Velikih poteškoća bilo je i u pomorskom prometu. Katamarani i brzobrodske linije uopće ne plove, a u prekidu je i dosta trajektnih linija i neki su otoci doslovce odsječeni od kopna. U Splitskoj luci danas malo putnika, ali zato puno usidrenih brodova. Zbog jakog vjetra nisu mogli ploviti čak ni pojedini trajekti. 'Počelo je sa prekidom linije za Supetar. Biokovo je isplovilo u 23.59 nije moglo pristati u Supetru, vratilo se u Split, ali jutros je ta linija uspostavljena u 6.15 iz Splita', rekao je Danilo Dujmić, rukovoditelj Jadrolinijine agencije Split. No veze za druge otoke nisu tako brzo popravljene, a trajekti su ostali zatočeni u lukama diljem cijele obale.

Na Riječkom području jedino je uspostavljena izvanredna povremena veza na liniji Valbiska-Merag. Na zadarskom području trajektom se ne može do Iža, a u prekidu je i linija za Ist, Olib, Silbu i Premudu. Trajekti ne povezuju ni Split s Visom Lastovom i Korčulom, a ne plove ni iz Makarske i Drvenika. Katamarani, isto tako, nigdje ne plove. 'Silba je ostala u Jelsi, jučer nisu isplovili ni Dubravka ni Karolina za Vis, odnosno za Velu Luku i Lastovo', kaže Dujmić.

>> Prometni kolaps u Zagrebu: Čak 73 prometne nesreće

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene