Iako su najavljivali ukidanje, do njega očito neće doći. Porez od pet posto, na prijepis automobila još će neko vrijeme opterećivati kupce. Prema riječima ministra Marića, ovakav model bit će do jeseni, a možda i duže.


Porez od pet posto na prijepis automobila trebao je biti ukinut početkom srpnja, no izgleda da će još neko vrijeme opterećivati kupce. Ministar financija, Zdravko Marić, vjeruje kako do poskupljenja rabljenih automobila neće doći, no trgovci su skeptični, a stručnjaci misle kako je riječ o nepotrebnom porezu, nepoznatom u sustavu Europske Unije.

Vezani članci Cesta u Omišu koja će privremeno biti zatvorena - 2 Dali im dva dana za prilagodbu: Zatvaranje omiške "žile kucavice" odgođeno za subotu Radovan Fuchs Ministar Fuchs potvrdio da će u nekim školama u potresom pogođenoj županiji drugo polugodište početi kasnije

"Porez se ukida, uvodi se upravna pristojba, koja je za razliku od dosadašnje koja je bila po vrijednosti, ova će ovisiti o snazi u kilovatima, a ono što je najvažnije za naše građane prema našim kalkulacijama i analizama koje smo radili mi računamo da će ukupni prihod koji je do sada bio od te namjene biti prepolovljen ne možemo reći da će baš za svaki auto, za neki će biti malo više za neki malo manje" rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

"To je nepotreban zapravo trošak na automobil je jednom plaćen PDV, na ovaj način se beskonačno zapravo puta oporezivala jedna te ista stvar što nije u skladu sa europskim propisima" kaže Kristijan Tićak iz AMS magazina.

Pet posto poreza za prijepis automobila u EU uz Hrvatsku imaju samo još Grčka i Španjolska, primjerice ako u Njemačkoj kupujete automobil plaćate samo administrativne troškove i to u visini od 50 eura.

Trgovci poučeni nedavnim promjena u obračunu trošarina, kada su one otišle gore i za 50 posto, na ovakve odluke gledaju s rezervom.

"Shodno tome danas ne očekujemo neko bitno poboljšanje, ukidanjem postojećeg 5% poreza i uvođenjem novog, moje osobno mišljenje je da će doći i do laganog povećanja postojećeg poreza" kaže Pero Klarić, trgovac rabljenih automobila.

"Ovaj dio porezne uprave i ministarstva unutarnjih poslova se objedinjuje, dakle cijeli taj prijenos i plaćanje pristojbe događa se pri registraciji vozila" rekao je minstar Marić.

Ostaje čekati jesen ili neki novi datum, kad bi novi zakon trebao stupiti na snagu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju