Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbolja industrijska dionica

'Nagrada Podravci ismijavanje je javnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li Podravka nakon niza afera zaslužila nagradu za bilo što?

Podravka je prije nekoliko dana nagrađena kao najbolja industrijska dionica u sektoru hrane i lijekova. Nagradu je poznata koprivnička tvrtka dobila nakon što je desetak dana prije punila novinske stupce aferom, jednom većom od druge. Prvo je u javnost procurila informacija da je Darko Marinac kreditirao tvrtku SMS s pet milijuna kuna, za nekoliko dana taj se iznos popeo na 65 milijuna, a završna brojka govori o 200 milijuna. Spominjali su se tu i krediti tvornici cipela i velika dugovanja Gradu Koprivnici. Podravka je optuživana i za krađu branda Cedeviti, no ova priča na kraju je imala sretan završetak. Iz ruku Jadranke Kosor Podravka je dobila nagradu za najbolju industrijsku dionicu.

Pročitajte i ovo Hrvatska pošta zaposlenicima daje nagradu od 1200 eura Zbog velike fluktuacije Hrvatska pošta nagrađuje poštare i vozače s 1200 eura: Ipak, postoji jedna caka PR Oglas Grupa Podravka u 2023. povećala prihode i neto dobit uz nastavak rasta plaća i snažne investicije

'U Podravci se događa organizirani kriminal'

Na upit je li moguće, iako stvarni pokazatelji govore da tvrtka posluje loše, da vrijednost dionica na burzi raste, ekonomski stručnjak dr. sc. Slavko Kulić tvrdi da je to u suprotnosti sa zakonom kapitala i zakonitim poslovanjem u bilo kojem sistemu. 'Ono što se događa u Podravci rezultat je dublje socijalne patologije i nasilne preraspodjele onoga što je privatizirano', tvrdi Kulić. Pojašnjava kako je jasno da se u Podravci dogodio organizirani kriminal. 'Naime, nemoguće je da se isplati tolika svota novca, kao što se to dogodilo u Podravci, a da za to ne zna barem četiri do pet visoko pozicioniranih ljudi. Znači da je riječ o ničem drugom nego o organiziranom kriminalu', tvrdi Kulić.

Kako onda tvrtka koja ima toliko propusta u poslovanju i toliko gubitaka može biti nagrađivana, prof. dr. sc. Slavko Kulić ima teoriju. 'Ta nagrada za najbolju industrijsku dionicu samo je oblatna oko svega kako bi se prikrilo pravo stanje stvari i na taj način udaljilo tvrtku od kriminala. Svi znamo kako se kod nas dodjeljuju nagrade, znamo da se nagrade mogu kupiti i znamo da nagrade nisu pokazatelji kvalitete. Jasno je da je nagrada Podravci dodijeljena kako bi se kamufliralo što se tamo događa i kako bi se sprala ljaga. Nagrada Podravci nije ništa drugo nego ismijavanje hrvatske javnosti', zaključio je Kulić.

'Politička elita može izlobirati nagrade'

Dr. sc. Slavko Kulić tvrdi kako je Podravci uručena nagrada kako bi se javnost uvjerila da tamo nema kriminala Ekonomski analitičar dr. sc. Luka Brkić kaže da je moguće da dionice određene tvrtke dobro kotiraju na burzi, iako realni pokazatelji i financijska izvješća govore drugačije. 'Istina je da dionice često nemaju veze sa stvarnim pokazateljima poslovanja poduzeća. Postoje slučajevi kada dionice iznimno loše stoje na burzama, a tvrtka bilježi odlične rezultate.

Na upit kakva se poruka šalje javnosti kada se ipak nagradi tvrtka koja bilježi niz propusta, Brkić se slaže da je situacija znatno drugačija ako se radi o tvrtkama koje su većim dijelom ili u potpunosti u državnom vlasništvu. 'Ne kažem da se to događalo u slučaju Podravke, no moguće je da politička elita izlobira nagrade. Naime, ako je tvrtka u kontroli države, puno se toga može postići preko gospodarskih i političkih lobija', kaže Brkić. 

>> Podravki nagrada za najbolju industrijsku dionicu

Pokušali smo pogledati godinu dana unaprijed i zapitati se je li moguća situacija da sljedeće godine Podravka ostvaruje pozitivne rezultate, no zbog ovogodišnjeg propusta u poslovanju vrijednost njezinih dionica na burzi padne. 'Naravno da je moguće, ovogodišnje afere vjerojatno će se loše odraziti i bit će inercijski element. Mi još uvijek ne znamo što će sve izaći iz afere Podravka, nemamo pojma što će se sve iz toga grma izleći, a sve se to može odraziti na stanje dionica na burzi. Interakcija psihologije uopće nije zanemariva, vrlo je lako moguće da Podravka iz svega izvuče pouku i počne dobro poslovati, a vrijednost dionica počne padati', pojašnjava Brkić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene