Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlatna dionica i Zlatni udio

Podravki nagrada za najbolju industrijsku dionicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na temelju postignutih rezultata i glasova stručnog žirija Hrvatske telekomunikacije su, u konkurenciji od 70 dionica domaćih kompanija, iz ruke Jadranke Kosor primile prvu nagradu za Zlatnu dionicu i Zlatni udio u 2008.

Jadranka Kosor naznačila je kako će se okončanje posla oko pristupa EU odraziti na tržište kapitala i gospodarska kretanja, piše Večernji list. Kosor je procijenila kako nas do kraja godine očekuje pad BDP-a od pet posto, njegov blagi rast od 0,5 posto u 2010. te stabilan rast inflacije od tri posto. Dotakla se i kriznog harača i rekla kako će njegovo trajanje ovisiti o brzini kojom će Hrvatska izaći iz krize.

Pročitajte i ovo PR Oglas Podravkin novi vizualni identitet za još jači iskorak na globalnom tržištu Slika nije dostupna Dosegnula 400 kuna Podravkina dionica postala hit na burzi

Proračun se priprema na temelju procjena da će, uslijed negativnih globalnih ekonomskih kretanja, realni pad hrvatskog BDP-a ove godine iznositi 5 posto, dok u 2010. Vlada očekuje blagi rast BDP-a, od 0,5 posto, uz stabilnu razinu inflacije od oko 3 posto, istaknula je Kosor. Najavila je i skore izmjene Ustava, koje će, uz ostalo, ojačati i neovisnost Hrvatske narodne banke (HNB), koja zajedno s Hanfom i sada ima zajamčenu institucionalnu i funkcionalnu neovisnost kako bi koristili svoj instrumentarij za regulaciju i nadzor cijelog financijskog sustava.

'Ne napuštajte Zagrebačku burzu'

U svom je govoru predsjednica Vlade, uz ostalo, pozvala izdavatelje da, unatoč zakonskoj mogućnosti, ne napuštaju Zagrebačku burzu, jer uvrštenje na burzu jamči dugoročnu korist za dioničare, a dioničare Burze je pozvala da učvrste svoj regionalni položaj te ih je podsjetila da Burza nije samo dioničko društvo, već i institucija od javnog interesa.

Govoreći pak o mjerama kojima je država potpomogla razvoj financijskog sustava, posebice tržišta kapitala, Kosor je navela aktivnu ulogu države na tržištu duga, inicijalne javne ponude dionica HT-a i Ine, kao i nedavne promjene u cjeniku SKDD-a, kojima je država izdavateljima i posrednicima, koji većinom posluju s gubicima, smanjila izdatke za oko 30 milijuna kuna godišnje. Osvrnuvši se pak na riječi predsjednika Uprave Zagrebačke burze Roberta Motušića da investitori ne vole nagle izmjene poreznog sustava, Kosor je kazala da je posebni porez, čija ročnost ovisi o trajanju recesije, zahvatio i tržište kapitala, ali da vjeruje da on nije presudni element koji će zaustaviti razvitak tržišta kapitala.

Tvrtkci Lucidus uručena je posebna nagrada kao dioničkom duštvu s najvećim porastom cijene koji su ostvarili 2008 godine. Posebna nagrada za najlikvidniju dionicu dodijeljena je Atlantskoj plovidbi. Najbolje društvo za upravljanje fondovima je ZB Invest. Podravka je nagrađena kao najbolja industrijska dionica u sektoru hrane i lijekova, HT je nagrađen za industrijsku dionicu 2008. godine u sektoru pomorstva, prometa, veza i građevinarstva. večernji list navodi kako je Adris grupa dobila nagradu za industrijsku dionicu u ostalim sektorima., a najboljom turističkom dionicom u 2008. godini proglašena je ona HUP-a Zagreb.



 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene