Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uputili niz kritika

Sindikat policije u otvorenom pismu Vladi upozorio da su spremni za štrajk: ''Ovo je poruka onih koje ste hvalili i na teret njih ubirali političke bodove’’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MUP-ov Nacionalni sindikat policije u otvorenom je pismu Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću upozorio da se priprema štrajk. Uputili su niz kritika na prijedlog smanjenja materijalnih prava. Poteze hrvatske Vlade usporedili su s onima slovenske koja je, kažu iz Sindikata, policijskim službenicima povećala plaće.

Iz MUP-ovog Nacionalnog sindikata policije u otvorenom su pismu Vladi uputili niz kritika na prijedlog smanjenja materijalnih prava. U pismu premijeru Andreju Plenkoviću su istaknuli primjer Slovenije čiji su policijski službenici, navode iz Sindikata, za mjesec travanj dobili plaću uvećanu dodacima za rad u rizičnim situacijama, pa im je tako plaća 1400 povećana na 2200 eura neto.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Maksimirskoj Problemi u prometu FOTO U sudaru automobila i teretnog vozila ozlijeđene tri osobe Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni

''Gospodine Plenkoviću, kakvu Vi to poruku šaljete policijskim službenicima u RH? Vašim prijedlogom za smanjenjem prava Vi želite reći da Hrvatski policajac manje vrijedi nego li policajac u Republici Sloveniji, ili da smo lošije odrađivali svoj posao nego li policajci u Sloveniji?'', stoji u otvorenom pismu Sindikata.

Policajci podnosili najveći dio tereta u krizama

Ističu da Nacionalni sindikat policije MUP-a nije reprezentativan sindikat, no smatraju da Vlada treba čuti njihov stav, s obzirom na to da zastupaju interese oko 4000 članova i zaposlenika MUP-a.

''Gospodine Plenkoviću, zaposlenici MUP-a (policijski službenici, civilna zaštita i dr.), NE SMIJU biti uskraćeni za materijalna prava koja im pripadaju, kao niti na bilo koji drugi način ne smiju biti stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na prava koja su im do sada pripadala, a koja su im zajamčena i potpisanim Kolektivnim ugovorom'', pišu iz Nacionalnog sindikata policije.

Dodaju da su policijski službenici, odnosno zaposlenici MUP-a, posljednjih godina uslijed raznih kriza ''podnijeli najveći dio tereta te su zbog toga prava zaposlenika u MUP-u umanjivana protivno njihovoj volji''.

Podsjećaju da je tu riječ o smanjenoj osnovici za 6 posto, uvođenju kriznog poreza od 2 i 4 posto, koeficijentu umanjenom za 3 posto, ukinutom dodatku na vjernost službi te ukidanju božićnice, regresa, jubilarne nagrade za 2012. i 2013. godinu.

''Poruka onih koje ste hvalili''

Od Vlade traže da ozbiljno shvate njihovu poruku. ''Ovo je poruka svih onih policijskih službenika koje ste hvalili pred hrvatskom javnošću i ponosili se njima i na teret njih ubirali simpatije i političke bodove kod građana, ovo je poruka policijskih službenika kojima je dosta izigravanja potpisanih kolektivnih ugovora, lažnih obećanja, demagogije i odricanja u korist 'višeg dobra', stoga je vrijeme da kažemo dosta'', poručuju iz Nacionalnog sindikata policije MUP-a.

Upozorili su da, ukoliko Vlada ustraje na smanjenju prava zaposlenicima MUP-a, neće birati dopuštena sredstva u cilju zaštite interesa i materijalnih prava.

Poručili su da su već razradili moguće mjere i radnje koje poduzimati u cilju zaštite materijalnih prava, ''a iste svakako neće biti popularne, a samim mjerama i radnjama nastat će ozbiljne posljedice u dijelu posla kojeg svakodnevno obavljamo''.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene