Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nelojalna konkurencija

Našli se na udaru Europske komisije i izazvali brojne pobune: ''Manipuliraju cijenama i varaju goste''

Znak za apartmane (Foto: Dnevnik.hr)
Znak za apartmane (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Priopćenje Airbnba (Foto: Dnevnik.hr) Priopćenje Airbnba (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Znak za apartmane (Foto: Dnevnik.hr) Znak za apartmane (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Gordana Stojić, iznajmljivačica apartmana (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Rade u "sivoj zoni", smještaj može oglasiti i onaj tko s turizmom nema nikakve veze, a oglašene im cijene nisu potpune. Zbog takve prakse popularnoj internetskoj platformi za rezervaciju smještaja Airbnbu, Europska Komisija izdala je upozorenje. Bune se i hrvatski iznajmljivači – kažu, to je nelojalna konkurencija.

Za novu turu gostiju priprema se i gospođa Gordana Stojić. Turisti će joj stići i bez rezervacije preko Airbnba, na kojem iznos dodatne troškove poput pristojbi, ne bi ni vidjeli.

Pročitajte i ovo Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona" Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija

"Ako će on ići s manjom cijenom, ali ne smije istaknuti da se posebno naplaćuje to. On mora to ukalkulirati u tu cijenu", kaže gospođa Stojić.

Ali Airbnb to ne čini, pa se zato našao na udaru Europske komisije, koja je popularnoj platformi za iznajmljivanje smještaja izdala upozorenje. "Airbnb manipulira, znači nisu vidljive jasno stavke što se točno naplaćuje korisniku, kao što su usluge čišćenja, parkinga, i tu dolazi do problema jer gost nije upoznat s konačnom cijenom smještaja", smatra Daniel Radeta, predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadar.

A što je to zapravo Airbnb? Riječ je o internetskoj stranici na kojoj možete u svega nekoliko klikova rezervirati smještaj na bilo kojem mjestu u svijetu. Na njoj se oglašavaju i tisuće hrvatskih apartmana i stanova. Ali velik dio uopće nema turističku kategorizaciju i eto prostora za zaradu u "sivoj zoni".

"Možete šupu imati ako želite, garažu ako želite staviti. Nije uvjetovan broj zvjezdica, nije uvjetovano ništa", kaže gospođa Stojić.

"Mi smo pozvali sve porezne obveznike da su obvezni dostaviti podatke, od poreznog broja do nekih drugih detalja. Recidiviste, ponavljače, one koji čine velike propuste, tu je nulta tolerancija", kaže ministar financija Zdravko Marić.

"Takve velike firme, koje zarađuju ogromne novce, ne plaćaju nikakav porez u Hrvatskoj, a posluju već tu godinama", kaže Radeta

Nakon upozorenja Europske komisije oglasio se i sam Airbnb. Ozbiljno shvaćamo ovo pitanje i nastojimo biti što transparentniji za naše korisnike. Činimo sve da oni budu svjesni svih pristojbi, uključujući troškove usluga i poreze, prije nego što potvrde svoju odluku o rezervaciji. Surađivat ćemo ​​s tijelima vlasti kako bismo dali pojašnjenja.

Ovakvu priliku za oglašavanje posebice koriste iznajmljivači početnici, koji onim dugogodišnjima ruše cijenu. "Nije dugoročno dobro za destinaciju, kažem, treba proći jedan period prilagodbe tržištu, odnosno, da sami iznajmljivači, koji se tek pojavljuju na tržištu, možda je teško reći, pričekaju, ali da rade na svojoj kvaliteti", smatra Mihaela Kadija, direktorica TZ-a Zadarske županije.

U borbi za zaradu na svakom gostu kvaliteta i poštenje padaju u drugi plan, a poštenje Airbnba Europska će komisija testirati do kraja kolovoza. Ako padnu na testu, prijeti im i gašenje.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene