Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O popuštanju mjera

Plenković: "Oni koji su nedavno tražili zatvaranje, sada žele potpuno otvaranje. E, pa ne možemo to tako. To tako ne ide"

Aktualno Galerija +0 Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Galerija 1/1 >>
Na današnjoj sjednici Vlada je izvijestila o aktualnom stanju vezanom za potres te koronavirus u Hrvatskoj.

U uvodnom obraćanju premijer Plenković kazao je kako je jutros održan sastanak radne skupine na kojem je predstavljen program gospodarske i demografske revitalizacije potresom pogođenih područja. Najavio je i kako je dogovorena realizacija dovršetka autoceste Zagreb – Sisak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Andrej Plenković Sjednica Vlade FOTO Pogledajte nove koeficijente u državnim i javnim službama

"Vjerujem da bi taj projekt mogao biti gotov za dvije do dvije i pol godine", rekao je premijer.

"Nećemo oklijevati"

Osvrnuo se i na situaciju s epidemijom koronavirusa.

"Brojevi padaju, smanjuje se i broj preminulih te je važno da nastavimo taj trend. Brojne zemlje pooštravaju mjere. Mi smo, za razliku od njih, došli u poziciju da postupno možemo popuštati mjere. Mi nemamo taj luksuz da budemo samo u cipelama epidemiologa ili gospodarstvenika jer moramo voditi računa o svemu", kazao je premijer. 

Osvrnuo se i na jučerašnji prosvjed poduzetnika i kazao da Vlada s pravom na izražavanje nezadovoljstva nema nikakav problem.

"Ipak, moramo uzeti u obzir argumente. Podsjećam, brojne zemlje imaju policijski sat i sve su trgovine zatvorene. Mi smo rekli da neće biti potpunog lockdowna i policijskog sata. Sada kad je situacija bolja, oni koji su pozivali na zatvaranje, traže apsolutno otvaranje. E, pa ne možemo to tako. To tako ne ide", rekao je i dodao kako je obrađeno više od 90 posto zahtjeva za isplate u prosincu te su mjere za održanje radnih mjesta produljene.

Plenković je apelirao na sve da još malo izdrže kako bismo poslije svi zajedno krenuli u normalizaciju života.

"Ako 15. veljače trendovi budu dobri, mi ćemo nešto učiniti. Nećemo oklijevati", rekao je.

Osvrnuo se i na incident s talijanskim europarlamentarcima na granici.

"Izrazio sam protest zbog toga. Oni su imali namjeru prijeći granicu na nezakonit način. Ne mogu razumjeti podršku SDP-a takvoj aktivnosti. Oni su a priori dali podršku kršenju propisa. To je sramotno ponašanje glavne oporbene stranke", poručio je premijer.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved upozorio je kako raste broj vrtača i rupa na potresom pogođenim područjima te je za stanovnike pripremljen smještaj. 

O rupama u Mečenčanima: "Postoji velik rizik za stanovništvo"

Profesor Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iznio je podatke o riziku od nastalih vrtača koje su se pojavile nakon potresa

"Na početku su se pojavljivale blizu kuća, a kasnije i u polju. One nastaju vrlo brzo i naglo, u nekoliko sekundi. Razgovarali smo sa stanovnicima i rekli su kako dan prije pojave rupa nisu primijetili nikakva uleknuća tla. Ne možemo predvidjeti lokaciju na kojoj će se pojaviti. Utvrdili smo da postoji velik rizik za stanovništvo", kazao je prof. Tomljenović. 

Predstavio je i metode kojima bi se smanjio geološki rizik na tom području. 

Ministar Beroš izvijestio je o situaciji s epidemijom te poručio kako se javlja sve veći broj post-COVID pacijenata. 

Upozorio je kako su pred nama izazovi novih sojeva koronavirusa te problemi s distribucijom cjepiva. 

Na dnevnom redu sjednice bio je prijedlog zaključka o dovršetku izgradnje autoceste A11 Zagreb - Sisak, dionice Lekenik - Sisak. Premijer Andrej Plenković ranije je najavio da će se na sjednici Vlade zadužiti HAC za raspisivanje natječaja do kraja veljače, za završetak izgradnje autoceste do Siska. Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 300 milijuna kuna, a projekt je jedan od ključnih koraka za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. Autocesta A11, od Zagreba do Siska, planirane dužine 47,5 kilometara, počela se graditi 2006. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene