Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

FOTO Pogledajte nove koeficijente u državnim i javnim službama

U četvrtak se održala 287. sjednica Vlade, na kojoj su donesene uredbe kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama.

Na sjednici Vlade doneseno je osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama. Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor. Na početku je čestitao zlatnim vaterpolistima. Prvo je govorio o Vladinim aktivnostima tijekom tjedna. 

"Uredbe koje donosimo odnose se na najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama dosad i to je najvažnija tema današnje sjednice", rekao je premijer te dodao kako su prisustvovali na sajmu Viro Expo u Virovitici, gdje je bilo riječi o gospodarstvu i energentima te njihovim cijenama.

Progovorio je i sa susretom s Borjanom Krišto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bilo je svega Pao diler u Rijeci: Kad mu je policija pretražila stan, imala je što vidjeti

"Glavni cilj BiH, a i Hrvatske je da u ožujku pomognemo u donošenju odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom", rekao je premijer. 

Spomenuo je i sporazum sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Gradom Zagrebom o zemljištu za izgradnju novog Dinamova stadiona kojim se riješio spor star 30 godina. Ponovio da je riješen 30-godišnji spor, čime su postignuti uvjeti za gradnju novog maksimirskog stadiona.

"Jučer smo imali povijesni sastanak u Vladi zbog zemljišta u Maksimiru", rekao je premijer te naglasio da je siguran da će biti šira korist oko ovog dogovora i da će to biti cijenjeno jer rješava pitanja spora oko stadiona, ali i pitanje sakralnih  objekata. 

Premijer je naglasio da je u četvrtak održana i sjednica Nacionalnog savjeta za digitalnu transformaciju.

Premijer je govorio i o posjetu Rijeci, gdje je porinut jedan tanker, te o radovima na Istarskom ipsilonu i radovima na drugim tunelima.

Nakon toga okrenuo se glavnoj točki ove sjednice Vlade, a to je predstavljanje koeficijenata u državnoj i javnoj službi.

"Protekle  četiri godine bili smo suočeni s pandemijom, dva potresa, energetskom krizom kao posljedicom rata u Ukrajini, s inflatornim pritiscima i sa svinjskom kugom. Minimalna plaća od 2016. godine do danas porasla je za 103 posto. S 414 eura na 840. Prosječna plaća porasla je s 749 na 1191 eura (59 posto). Prosječna mirovina porasla je s 357 na 551 euro", naglasio je premijer.

Imamo najnižu stopu nezaposlenih i ona iznosi 6 posto. 

Mi smo ukupuno kao Vlada plasirali pomoć u vrijednosti od 7,2 milijarde eura. 

Andrej Plenković Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr

Ovom reformu postigli smo znatno povećanje u državnim i javnim službama.

 

Prezentacija Vlade o rastu plaća by DNEVNIK.hr on Scribd

 

 

Plenković je prezentirao nove uredbe o plaćama te je naglasio da su ovom reformom uspjeli ostvariti cilj veće pravednosti prema svima.

"Jednake plaće za poslove jednake složenosti", naglasio je premijer i dodao da je to znatno povećanje koeficijenata u državnim i javnim službama.

Andrej Plenković Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr

Naglasio je kako je uspoređujući plaće od ožujka 2023. do ožujka 2024. zabilježen rast od 31,9 posto.

"Ostvarili smo cilj većih povišica za deficitarna zanimanja. Reforma cilja za povećanje plaća 244 tisuće zaposlenih u državnim i javnim službama", poručio je. 

Premijer je, među ostalim, naglasio da su drastično povećane plaće deficitarnim zanimanjima poput informatičara.

"Sada je netoplaća od 1000 eura najniža prosječna plaća za radna mjesta administrativnih radnika. Uspjeli smo i objektivno vrednovati radna mjesta i uspostavili smo središnje tijelo za praćenje sustava plaća, Vijeće koje se sastalo i jučer kako bi raspravilo akte koje ćemo danas usvojiti", rekao je Plenković. Učinak uredbi na plaćama trebali bi osjetiti zaposlenici državnih i javnih službi.

  Andrej Plenković Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr

"Cilj je ove reforme da rad u državnoj službi učinimo privlačnim za mlade, da privučemo talente i mlade", rekao je. Tako će sada najmanja plaća za srednju stručnu spremu iznositi 795 eura, a prosječna 1161 euro, što je porast od 47 posto. Viša stručna sprema sada će imati najmanju plaću od 1056 eura, dok će prosječna iznositi 1439 eura i to je porast od 48 posto. Kod visoke stručne spreme plaće rastu 28 posto te će najmanja iznositi 1226 eura, a prosječna 2016 eura.

Andrej Plenković Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr

"Ovo je najveće povećanje plaće u hrvatskoj vojsci nakon niza godina", naglasio je premijer. Što se tiče koeficijenta za učitelje, premijer je rekao da su napravili sljedeće iskorake.

Andrej Plenković Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr

"S ovo reforomom to znači 490 eura viša plaća za učitelje - bruto", rekao je premijer. 

Andrej Plenković Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr

Učitelj mentor imat će koeficijent 2,17 te će bruto plaća iznositi 2055 eura. Viši asistent imat će bruto od 2368 eura, odnosno koeficijent 2,5. Docent će imati koeficijent 2,9 i bruto od 2747 eura. Redoviti profesor imat će rast koeficijenta na 3,8, što znači bruto od 3599 eura.

  Andrej Plenković Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr

Andrej Plenković Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr

Povećanje za zdravstvenog radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je za 346 eura. 

Zdravstveni radnik u primarnoj zaštiti (SSS) - (koeficijent 1,55) bruto 1468. Doktor medicine i doktor dentalne medicine 1 (koeficijent  2,92) bruto 2776. Doktor medicine specijalist i doktor dentalne medicine specijalist 1 (koeficijent 3,82)  bruto 3618.

Andrej Plenković Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr

  Andrej Plenković Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr

Policijskom službeniku IV. kategorije koeficijent će sada iznositi 1,60 i imat će bruto plaću od 1516 eura. Informatički savjetnik imat će koeficijent od 2,05 i bruto od 1942 eura.

Uredbe i novi koeficijenti odnose se na više od 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama te je Vlada je za ovaj novi paket koeficijenata predvidjela 880 milijuna eura. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene