Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje sve gore

VLADA NE FUNKCIONIRA? Ministri nisu došli, sjednica GSV-a otkazana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava trebala se održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, ali je otkazana u posljednji trenutak.

Nema kvoruma od strane Vlade te se neće održati sjednica GSV-a! Budući da na sjednicu nije došao dovoljan broj ministara iz Vlade, izjavio je predstavnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava, otkazana je 203. sjednica Gospodarsko-socijalnog Vijeća.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

Sjednici su, kako je najavljeno, u ime Vlade trebali nazočiti potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva Tomislav Panenić, ministar financija Zdravko Marić i ministar zdravlja Dario Nakić.

SSSH i HUP: Vlada nema volje za socijalnim dijalogom

Predstavnici sindikata i poslodavaca jutros su obaviješteni o otkazivanju sjednice.

U povodu otkazivanja sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća su premijeru Tihomiru Oreškoviću i potpredsjednicima Vlade iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) uputili otvoreno pismo u kojem predbacuju Vladi da nema istinske volje za uspostavom kvalitetnog socijalnog dijaloga sa sindikatima i poslodavcima.

Odmah po konstituiranju Vlade dali ste potporu socijalnom dijalogu i uključivanju socijalnih partnera u proces oblikovanja, provedbe i evaluacije javnih politika no, čini se da je na tome stalo. Socijalni partneri odgovornost svake vlade mjere razinom socijalnog dijaloga, poručuju SSSH i HUP u pismu Oreškoviću i potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karmarku i Boži Petrovu.

Imajući na umu da je odgovornost prema socijalnim partnerima odraz odgovornosti prema građanima i njihovoj budućnosti, SSSH i HUP apeliraju na odgovorniji i konstruktivniji Vladin pristup socijalnom dijalogu. "Svjesni smo krize u kojoj se Vlada nalazi, ali smatramo da minimum političke odgovornosti nalaže da se pronađe način za njezino funkcioniranje. Gospodarstvo ne može i ne smije trpjeti dodatnu štetu zbog nefunkcioniranja institucija", ističu sindikalci i poslodavci.

Podsjećaju da se u gotovo pet mjeseci djelovanja Vlade GSV sastalo samo tri puta, predstavnici socijalnih partnera bili su uključeni u radne skupine za svega nekoliko važnih zakona, a sjednice povjerenstava GSV-a nerijetko se otkazuju zbog nedostatka kvoruma.

Smatrajući da ministri ne znaju dovoljno o socijalnom dijalogu, na GSV-u je usvojen zaključak kojim se traži održavanje zajedničke sjednice Vlade i GSV-a kako bi se detaljnije obradio mehanizam uključivanja socijalnih partnera u proces odlučivanja. Ni dva mjeseca kasnije još nema odgovora Vlade na tu inicijativu. Dodatno razočaranje donijelo je ponovno otkazivanje sjednice GSV-a zbog nedostatka kvoruma Vladine strane, stoji u pismu.

Marić: U Hrvatskoj nije moguć grčki scenarij

Ministar financija Zdravko Marić, koji je trebao biti prisutan sjednici rekao je kako je on već ranije najavio da neće doći. 'Ranije sam se ispričao da ne mogu doći. Ne znam zašto je odgođeno', kazao je ministar.

Odbacio je nagađanja da je u Hrvatskoj moguć grčki scenarij. Ponovio je da nedavno plasiranje euroobveznice nije bilo u pitanju, već samo uvjeti, zbog čega se odustalo od prodaje. Budžet nema problema, objašnjava i dodaje kako se domaća kunska obveznica planira plasirati u srpnju. Iznos će se još utvrditi.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić također je kazao kako ne zašto je odgođen GSV niti zašto netko drugi iz Ministarstva gospodarstva nije došao.

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća je, uz ostalo, trebalo biti riječi o konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, prioritetima i ciljevima politike zapošljavanja u RH te o prijedlogu privremene obustave dijela Programa mjera aktivne politike zapošljavanja.

Na sjednicu su pozvani potpredsjednik Vlade Božo Petrov, članovi GSV-a predstavnici Vlade, HUP-a te sindikalnih središnjica. Međutim, Božo Petrov trenutačno se nalazi u Splitu na konferenciji o etičkom bankarstvu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene