Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na punoj plaći prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor potvrdila je danas da će se od 1. siječnja iduće godine primijeniti model delimitiranja rodiljnih naknada, ali koji će to model biti i hoće li se primijeniti na prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta ili na cijelu prvu godinu djetetova života još nije odlučeno.

"Na tom projektu, kao dijelu nacionalne populacijske politike, radi se nekoliko mjeseci, a konačni će model Vlada donijeti na osnovu analiza i izračuna koji su u tijeku", kazala je Kosor.

Pročitajte i ovo Dalibor Kratohvil povećanje od 56 posto Šefu HOK-a povećali i ovako golemu plaću: Upravni odbor u tome ne vidi problem, kažu da je to sve zbog njegova rada i angažmana Novac podaci DSZ-a Imate li taj iznos? Objavljena prosječna hrvatska plaća

Najavila je da će se prijedlog modela i potrebne izmjene zakona uputiti u proceduru do početka rada Sabora, odnosno do druge polovice rujna.

Delimitiranje rodiljnih naknada značilo bi primanje pune plaće za vrijeme rodiljnog dopusta i ženama s većom plaćom, umjesto sadašnjeg ograničenja na maksimalni iznos.

Prema sadašnjem zakonu rodilje u prvih šest mjeseci dopusta primaju punu plaću, ali ako je ona veća od 4.200 kuna, ne dobivaju puni iznos već maksimalno 4.250 kuna, dok u drugih šest mjeseci taj maksimum iznosi 2.500 kuna.

Jadranka Kosor je istaknula da model treba prilagoditi fiskalnim mogućnostima države, a sadašnje analize govore da bi za potpunu delimitizaciju naknada u proračunu za iduću godinu trebalo osigurati dodatnih 360 milijuna kuna.

Model koji bude usvojen primjenjivat će se od 1. siječnja na žene koje u tom trenutku budu na rodiljnom dopustu i one koje će ga tek otvoriti.

"Za delimitiranje porodiljnih naknada, kao i za dosadašnje mjere populacijske politike, imamo punu podršku premijera Sanadera, a radi se samo o logičnom kontinuitetu Vladina rada na povećanju nataliteta", istaknula je Kosor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene