Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opći sabor HSP-AS

'Milanoviću, Pupovcu i Pusić je preostalo samo skočiti s mosta u Savu'; Tepeš se ograđuje od takve retorike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Općem saboru HSP-AS danas se moglo čuti svega pa i ustaških povika.

Ivan Tepeš, predsjednik HSP-a dr. Ante Starčević, izjavio je u subotu kako ne vidi problem između Domoljubne koalicije, kojoj pripada i njegova stranka, i Mosta oko donošenja državnog proračuna, ističući da su Vladin prijedlog proračuna podržali i ministri iz Mosta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon odustajanja pravaša Tepeša I TO JE MOGUĆE Hrvatsku će u Europskom parlamentu predstavljati veleposlanica druge države Slika nije dostupna ZAKON JE TAKAV TEPEŠ I TOLIĆ NOVI EUROPARLAMENTARCI Mogu zaraditi i do 14 tisuća eura mjesečno

"Koliko imam informacije, proračun je prihvaćen na Vladi, dakle i od strane ministara iz Mosta i od strane ministara iz Domoljubne koalicije, tako da ne vidim problem na relaciji Mosta i Domoljubne koalicije vezano za izglasavanje proračuna", rekao je Tepeš novinarima na IV. Općem saboru HSP AS.

Podsjetio je kako su nesuglasice od petka, kada su Mostovi zastupnici napustili sabornicu zajedno s oporbom i srušili kvorum, iskomunicirane i riješene "tako da nema nikakvih problema, jer ta situacija i nije vezana uz proračun".

O proračunu u ponedjeljak s premijerom i ministrima

O proračunu će, najavio je, unutar Domoljubne koalicije u ponedjeljak razgovarati s premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrima, nakon čega će o proračunu, kazao je, moći i više toga reći kad se s tim dokumentom upozna. "Mislim da je korektno da razgovaramo unutar koalicije s premijerom i s Vladom, pa ćemo na vrijeme upoznati javnost s našim stavovima", rekao je Tepeš.

Upitan kakvi su odnosi njegove stranke s Mostom, s obzirom da Sabor HSP AS nisu poslali svoga izaslanika, odgovorio je kako stranka djeluje unutar Domoljubne koalicije, da ima sporazum s HDZ-om, a da s Mostom ni Koalicija ni HSP AS nemaju koalicijski odnos. "To je neki odnos suradnje, to i u Mostu tako definiraju. Ne znam zašto njih danas ovdje nije bilo, mi smo prvenstveno zvali kolege iz Domoljubne koalicije. To morate pitati kolege iz Mosta (zašto nisu došli). Nama je primarno imati dobre odnose sa strankama s kojima smo izašli na izbore i ostvarili relativnu pobjedu", istaknuo je.

Dodao je kako HSP AS iza sebe ima veliki rezultat - tri zastupnika koji čine i saborski klub, pravaštvo se "na velika vrata vratilo na hrvatsku političku scenu nakon suše ili Ledenog doba, kako god to želite nazvati". "To je ono što nam je trenutno primarno u fokusu", rekao je.

'Ograđujem se od svega što su na skupu rekli gosti'

Novinare je zanimalo i kako komentira ustaške uzvike "Za dom spremni" i neke poruke na Saboru stranke koje se doživljavaju kao govor mržnje, poput onih da su "Židovi u stanju su sravniti čitav svijet", poruka Zoranu Milanoviću, Miloradu Pupovcu i Vesni Pusić kako "im jedino preostaje skočiti s mosta u Savu", zazivanje lustracije kao "pročišćavanja hrvatskog naroda".

Tepeš je rekao kako se ograđuje "od svega što su na skupu rekli gosti", a što, kaže, nije rekao ni on niti netko drugi iz HSP AS. "Gosti su bili pozvani, dobili su riječ, dobili su dvije do tri minute. Mi ne možemo nikoga spriječiti da kaže ono što kaže. Jednostavno, to su gosti i oni su govorili u ime svojih udruga i političkih stranaka, nisu govorili u ime HSP AS. Ja mogu odgovarati samo za ono što je rečeno od strane članova i dužnosnika stranke", naglasio je.

To što je na skup došao i bivši predsjednik HSP-a Anto Đapić, s kojim su pravaši iz HSP AS bili u svađi, Tepeš tumači kao volju njegove stranke da se pravaši spajaju, a ne razdvajaju. "Desna politička scena je previše razmrvljena da bi se i dalje mrvila, trebamo se okupljati", poručio je.

Ćorić: Most će morati biti malo brži i življi

Novinari su saborskog zastupnika HSP AS Peru Ćorića pitali nisu li njegove oštre kritike upućene Mostu kao "remetilačkom faktoru u koaliciji" zaslužne što iz Mosta nisu poslali izaslanika na Sabor pravaša, na što im je odgovorio: "Mi smo pravaši, mi moramo govoriti ono što narod misli. Mi smo se tako ponašali uvijek i tako ćemo se ponašati i dalje. Ukazivali smo da smo partneri u Vladi i Domoljubnoj koaliciji i nećemo si dopustiti da nas bije epitet 'nesposobni'".

"Vrijeme nas gazi, narod nije zadovoljan. Od nas se očekuju promjene na bolje i na tom tragu smo i dobili izbore. Nismo mi dobili izbore zbog Zorana Milanovića jer smo od njega ljepši, nego jer smo sposobniji", poručio je Ćorić.

Istaknuo je kako svako odugovlačenje s promjenama ide na štetu građana. "Mi (u Saboru) prihvaćamo izvješća iz 2014. godine. Proračun će biti prvi važan dokument, držimo da je realan, provediv, socijalno osjetljiv i u skladu s vremenom u kojem se nalazimo. A Most kao Most, morat će malo biti brži i življi", istaknuo je Ćorić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene