Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oproštaj od 'zadnje ruže hrvatske'

Na Mirogoju pokopana Savka Dabčević Kučar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj, prijatelji, kolege i građani okupili su se na Mirogoju u spomen na političarku koja je obilježila Hrvatsko proljeće i bitno utjecala na demokratske promjene u Hrvatskoj.

U nazočnosti nekoliko tisuća građana, poslijepodne je na zagrebačkom Mirogoju pokopana najznačajnija hrvatska političarka 20. stoljeća, ikona Hrvatskog proljeća Savka Dabčević-Kučar. Građani su poslijepodne s crvenim ružama u rukama odavali počast pred odrom preminule političarke, uz koji je bilo izloženo i njezino ordenje, a među okupljenim mnoštvom bili su i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te predsjednik SDP-a Zoran Milanović i nekoliko saborskih zastupnika. Od kolegice na Ekonomskom fakultetu oprostila se akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, koja je istaknula da je Savka Dabčević-Kučar bila legenda Fakulteta, na kojem je poticala raspravu o ekonomiji ne samo o socijalističkoj, nego i o postavkama građanske ekonomije.

Pročitajte i ovo Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju Slika nije dostupna Tisuće ljudi Pogledajte tko je sve došao na posljednji ispraćaj Milana Bandića na zagrebačkom Mirogoju

>> Tuga na oproštaju sa Savkom, zaplakao i Mesić 

'Savkino progonstvo s Fakulteta bio je nemjerljiv gubitak za hrvatsku znanost, a nakon njezinog odlaska hodnici su opustjeli, a rasprava zamrla', rekla je Wertheimer-Baletić. Od Savke se oprostio i njezin dugogodišnji prijatelj Zdravko Rogić, istaknuvši kako raspored na nisku činovničku funkciju u Sekretarijatu za financije nije mogao slomiti njezin nepokolebljivi duh. Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, stranke koju je Savka Dabčević-Kučar utemeljila, ponovio je kako je riječ o osobi izvanserijskog intelekta i energije, sposobnoj za rušenje granica. Podsjetio je da se Savka Dabčević-Kučar u jednopartijskoj Jugoslaviji borila za politiku čistih ruku, da je afirmirala hrvatske nacionalne interese, a Hrvatsku pripremila za 1990.

'Godine izolacije nisu promijenile njezine stavove'

'Dvadeset godina izolacije nije promijenilo njezine stavove. Ni na vrhuncima ni u padovima nije odustajala od sebe i svojih vrijednosti, a u hrvatskoj je politici teško naći moralnu i ljudsku veličinu koja bi se s njom mogla usporediti', rekao je Čačić. Savka Dabčević-Kučar na posljenje je počivalište ispraćena uz zvuke Schubertove 'Ave Maria' i 'Tvoja zemlja' Vice Vukova, 'Vilo Velebita' te 'Zdravo Djevo'. Obred nad obiteljskim grobom u blizini crkve Krista Kralja vodio je don Ivan Grubišić, koji je pokojnu političarku usporedio sa starozavjetnim prorocima, koji se nisu mirili sa stanjem ugroženog ljudskog dostojanstva i slobode. 'Savka je 70-ih svojim profiliranim vrijednostima bila uzor i nama u Crkvi, opstala je ne mijenjajući svoja načela', rekao je Grubišić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene