Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić susprezao suze

Tuga na oproštaju sa Savkom, zaplakao i Mesić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz predsjednika države Stjepana Mesića, komemoraciji za Savku Dabčević - Kučar nazočili su članovi obitelji preminule hrvatske političarke te brojni političari i hrvatski znanstvenici.

Komemoracija za Savku Dabčević - Kučar, jednu od najvažnijih političarki u povijesti Hrvatske, koja je u 86. godini života preminula prošli tjedan, održana je u Gradskoj vijećnici na Gornjem gradu. 'Već si za života postala legenda hrvatske povijesti. Bila si i ostaješ povijesna ličnost. Bila si i ostaješ vođa', predsjednik Stjepan Mesić tim se riječima oprostio, jedva susprežući suze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik Mesić 'Savkina smrt za mene je veliki udarac jer smo bili prijatelji'

>> Oproštaj od Savke: Bila je hrabra i poštena žena

>> 'Savkina smrt za mene je veliki udarac jer smo bili prijatelji'

Savka Dabčević Kučar bila je politički superiorna povijesna osoba, legendarna političarka ispred svog vremena, čije će ime ostati zapisano među hrvatskim velikanima, rečeno je, među ostalim, na komemoraciji. Predsjednik Mesić tom je prigodom podsjetio da je riječ o osobi koja je život posvetila promicanju demokratizacije, nacionalne ravnopravnosti i ekonomskog napretka Hrvatske u teškim političkim prilikama jednopartijskog sustava u bivšoj SFRJ. ‘Došavši na mjesto predsjednice hrvatske vlade, mudro je vodila politiku demokratizacije, privrednog napretka i otvaranja Hrvatske svijetu i time stekla plebiscitarnu podršku. No, morala je uzmaknuti pred oktroiranom i okoštalom politikom partijskog vrha, koji nije imao sluha vidjeti da je Savkina politika mogla spriječiti mnoge kasnije promašaje pa i krvavi rasplet koji je uslijedio za dva desetljeća’, rekao je Mesić.

Predvodila politiku društvenog dijaloga, mira i građanske ravnopravnosti

Naglasio je, međutim, kako je unatoč slomu Hrvatskog proljeća, najvažniji dio politike Savke Dabčević Kučar bio ugrađen u novi ustav bivše države, čime su odškrinuta vrata ustavnopravnog rješenja za buduću samostalnost Hrvatske. Kazao je i kako se početkom 90-ih, Savka Dabčević Kučar vratila na političku scenu predvodeći politiku društvenog dijaloga, mira i građanske ravnopravnosti. ‘I tada je osvajala cjelinom svoje osobe. Zastupajući dosljedno svoje političke stavove, ostala je dostojanstvena, ne dajući se nikada uvući u bespotrebne političke sukobe i jalovo politikantstvo’, rekao je Mesić.

'Trajan spomenik veći od svakog spomenika'

Ocijenio je da je politička ostavština legendarne političarke trajno uvrštena u cjelinu političke baštine s kojom Hrvatska prolazi svoj povijesni put slobode, razvoja. ‘Stekavši autoritet koji nije bio izgrađen na poslušnosti i strahu, nego na poštovanju, povjerenju i otvorenosti, poticala si vjeru i nadu u slobodu, boreći se za dostojanstvo svoga naroda i svakog čovjeka. Hrvatski narod to je osjetio i znao, i zato te je, ne samo poštovao, nego i volio. Ta ljubav ostaje ti trajan spomenik veći od svakog spomenika’, rekao je Mesić.
Od počasne predsjednice HNS-a emotivnim se govorom, često prekidanim suzama, oprostio i predsjednik stranke Radimir Čačić, koji je Savku Dabčević Kučar nazvao voljenom predsjednicom. Kao vrhunac njezine političke karijere istaknuo je preuzimanje kormila Hrvatskog proljeća, trenutak koji je upotrijebljen za otvaranje ključnog nacionalnog pitanja, a što je dovelo do ustavnih promjena, koje su osnažile položaj Hrvatske u Domovinskom ratu.

Politika kao častan posao

‘Tu je ključni doprinos Hrvatskog proljeća stvaranju nacionalne države. Bez njega bi lom Berlinskog zida i slijepe ulice socijalističkog sustava, kod nas nabijene eksplozivom nacionalnog pitanja i srpskog hegemonizma, bile još tragičnije’, ocijenio je Čačić. Ustvrdio je i da je hrvatsko političko vodstvo 90-ih samo formalno nosilo demokratska obilježja, dok se u stvarnosti ponavljao partijski model stvaranja ovisnika o vlasti. Nasuprot tomu, Savka Dabčević Kučar cijelim je svojim životom poslala jasnu poruku kako politika može biti častan poziv, ustvrdio je Čačić.

Politika čistih računa

Predsjednica HNS-ova Kluba zastupnika Vesna Pusić podsjetila je da je Savka Dabčević Kučar u jednopartijskom sustavu promicala politiku čistih računa, postavila pitanje političke odgovornosti vlasti prema građanima i upozoravala na nužnost samoograničavanja vlasti. Zbog toga je bila osuđena na 20 godina političke izolacije, iz kojih je 90-ih izronila potpuno netaknuta u osobnom integritetu i stabilnosti, kazala je Pusić. ‘Uvjeti su se promijenili, no pitanje zastupanja i obrane interesa građana, polaganja računa i odgovornosti vlasti, ograničavanja moći vlastodržaca ostala su jednako važna i jednako neriješena’, ocijenila je. Pusić smatra i da su se ideje Savke Dabčević Kučar i dalje činile previše civiliziranima i ambicioznima za našu sredinu. ‘Ako kao politička nacija imamo sreće i ako ćemo imati dovoljno pameti, vrijeme Savkinih političkih ideja tek dolazi’, zaključila je.

Teško stečena samozatajnost

Akademik Nedjeljko Fabrio naglasio je, pak, da je Savka Dabčević Kučar i posljednjim godinama svog života ostala odlučna u izboru teško stečene samozatajnosti. ‘Bila je isuviše kraljica da bi pod svaku cijenu kraljevala’, kazao je. Među okupljenima na komemoraciju u gornjogradskoj vijećnici bili su i potpredsjednici Sabora i Vlade Vladimir Šeks i Damir Polančec, ustavni suci Mato Arlović i Jasna Omejec te predsjednik HSP-a Anto Đapić. (I.D. /Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene