Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju poruku za ministra

Tko se upustio u ovaj pothvat? Iako mlijeko i sireve uvozimo, Hrvatska će dobiti 10 novih mljekara

Uvoz mlijeka i sira (Foto: Dnevnik.hr)
Uvoz mlijeka i sira (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Uvoz mlijeka i sira (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Mlijeko i sireve uvozimo, pa je vijest da će Hrvatska dobiti još 10 novih malih mljekara vrijedna pozornosti. Tko se upustio u ovaj poduzetnički pothvat?

Nakon više od 20 godina proizvodnje, Pavo je lani ugasio strojeve. Radnici su ostali bez posla, a kooperanti bez otkupljivača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prijeti prestanak proizvodnje VLADA NAJAVILA ZAKON Spas za hrvatsku hranu, no što će reći najveći trgovački lanci? Slika nije dostupna Kontramjera Udruge iz BiH traže zabranu uvoza mlijeka iz Hrvatske

''Mi smo ovdje prerađivali na dan oko 12, 12 i pol tisuća litara mlijeka i proizvodili oko 400 tona sira godišnje'', rekao je Pavo Barić iz babine Grede.

Odustao je zbog teškog stanja u mljekarstvu i nemogućnosti da ulaže. Nakon što je pronašao partnera i put do EU fondova, odlučio se vratiti.

Potporu za izgradnju, opremanje i obnovu mini mljekara, dosad je ugovorilo 19 proizvođača. Na raspolaganju im je od 15 tisuća do milijun bespovratnih eura.

''Došli smo potpisati ugovor kako bi ostvarili mogućnost izgradnje sirane, budući da je manjka paškog sira na cijelom tržištu. Puno će pomoći sredstva EU'', kazao je Tomislav Vidas iz Novalje.

Proizvođači su ministru poručili što bi još pomoglo. ''Dokazano je nebrojeno puta da je baš iz ovih tranzicijskih zemalja bilo zloupotreba, pa sad već nas kontrolirate žestoko - moram reći tu riječ. Molim vas da isto radite i s hranom koja dolazi iz tih zemalja'', požalio se Božidar Kuzmić, vlasnik mljekare.

Ministar poručuje da hoće, no imat će puno posla jer samo u proteklih pet godina uvoz mlijeka gotovo je udvostručen - sa 129 na 219 tisuća tona. Uvozimo i sve više sireva, dok domaće krave i mlijeko gubimo.

Niska otkupna cijena mlijeka i velik uvoz devastirali su slavonska sela. U Babinoj Gredi nekad je bilo 4000 krava, danas ih je 2000, a mnoge su staje prazne. Pokretanje mini mljekare i sirane u selu, vratit će radnike, a cilj je da se u konačnici vrate i krave.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene