Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako to smanjiti?

Rušimo rekorde u uvozu hrane, posebno zabrinuta jedna skupina

Raste uvoz hrane (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3
Raste uvoz hrane (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Raste uvoz hrane (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Raste uvoz hrane (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Raste uvoz hrane (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Raste uvoz hrane (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Raste uvoz hrane (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Raste uvoz hrane (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Raste uvoz hrane (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Galerija 1/4 >>
Uvoz hrane u prvih devet mjeseci narastao je za 10,6 posto. Hranu smo platili milijardu i pol eura. Zbog toga bi do kraja godine, smatra struka, mogli srušiti i rekorde. Posebno to brine proizvođače mesa jer meso najviše i uvozimo.

Na godinu utove i do 1.200 svinja. Obitelj Zdenke Premrla time se bavi već 20 godina. Imaju stalne kupce, no i njima se dogodi da ponekad ne prodaju sve svoje proizvode.

Pročitajte i ovo Dojava iz škole - 2 Dojava škole Dječak prijetio učenicima u školi: Policija mu u kući pronašla oružje Boris Jokić, analitičar "Birači su sluđeni" Jokić: "DP-ova politika ima logiku tržnice. Pa tko je tu lud? Postoji samo jedno rješenje, sve drugo je čista prevara!"

''Više krmača se oprasi, pa imate više tovljenika u tom razdoblju i onda dođe do toga da ne možete prodati'', rekla je Zdenka. Jer se tada susreću s najvećim problemom domaćih proizvođača - uvozom.

''To za domaćeg proizvođača znači propast, prevelik je uvoznički lobi koji uvozi sve i svašta'', dodaje Premrl. A taj uvoz svega i svačega u poljoprivredi i ove godine raste.

U prvih devet mjeseci porastao je za 10,6 posto. Najviše se uvozi upravo svinjetina. I to na prvom mjestu svježe meso, a zatim zamrznuto. Nakon toga slijede banane, živa goveda te goveđe meso.

Od voća i povrća najviše uvozimo jabuke, rajčice i limune. Jer dok proizvodnja stagnira, potrošnja stanovništva, ali i turista koji dolaze raste.

Rekordan uvoz

''Možemo prognozirati, iako je to dosta nezahvalno, da bi ovu godinu mogli završiti s rekordnih, nažalost, milijardu eura negativne bilance'', rekla je Žaklina Jurišić iz Hrvatska gospodarska komora.

Jer izvoz je u prvih devet mjeseci ove godine povećan za samo 0,8 posto. Najviše izvozimo tunu, domaće svinje, brancin, oradu i inćune. Jedan od načina kako smanjiti uvoz je, tvrdi struka, sniziti troškove proizvodnje, a zatim i cijene.

''Kako bi bili konkurentni uvoznim proizvodima i kako bi si naš prosječni hrvatski potrošač mogao priuštiti domaći proizvod'', kaže Jurišić.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako se prednost domaćim proizvodima daje novim Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi - kojim bi se bolji plasman dao domaćim proizvodima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene