Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna obljetnica

Na današnji dan je ubijeno 12 hrvatskih policajaca u Borovu selu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na obljetnicu pogibije dvanaestorice redarstvenika, 2. svibnja, vijence podno spomen obilježja u središtu Borova položit će državna i druga izaslanstva.

Nakon toga će u župnoj crkvi sv. Euzebije i Poliona u Vinkovcima biti služena misa zadušnica. Dvanaestoricu pripadnika vinkovačke Specijalne policije ubili su i masakrirali pripadnici srpskih paravojnih postrojba 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu.

Pročitajte i ovo Obljetnica u Borovu Obiteljima i dalje teško "Za što da oprostim? Oni su me tukli, skakali, bacali bombe": Obljetnica masakra u Borovu Slika nije dostupna 31. OBLJETNICA VELIKA FOTOGALERIJA Odana počast stradalima u Borovu naselju: "91. ovdje nije bilo ustaša, ali je bilo četnika"

Na grobove dvanaestorice vinkovačkih policajaca, ubijenih iz zasjede nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega, Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, jučer su cvijeće u mjestima u kojima su pokopani - Vinkovcima, Otoku, Županji, Ivankovu, Nuštru, Tovarniku i Jarmini, položili i svijeće zapalili članovi izaslanstava Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske.

U Borovu su ubijeni i masakrirani vinkovački redarstvenici Stipan Bošnjak (1956.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968) i Mladen Čatić (1971.), a ranjen je 21 policajac.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvijestila je u najavi Memorijala dvanaest redarstvenika kako je za zločin počinjen 2. svibnja 1991. u Borovu tadašnje Vojno tužiteljstvo u Osijeku 1992. godine podiglo optužnicu protiv 51 osobe od kojih je deset proglašeno krivima u odsutnosti. Dosuđena im je kazna od dvadeset godina zatvora. Međutim, zbog primjene Zakon o općem oprostu iz 1996. godine, Županijski sud u Osijeku donio je 1998. godine rješenje o obustavi postupka izvršenja kazne protiv svih.

Policija navodi kako je Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo novu istragu temeljem kaznene prijave Steve Culeja, brata ubijenog policajca Josipa Culeja, koji je podigao kaznenu prijavu protiv tridesetak osoba za teško ubojstvo. Istraga o ovom slučaju još uvijek traje.

U studenome 2010. godine policija je, u svezi počinjenog zločina u Borovu Selu, Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv pet osoba, radi osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Tom prigodom jedan od petero prijavljenih je uz kaznenu prijavu priveden istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru, dok su preostala četvorica nedostupna za tijela progona u Republici Hrvatskoj.

Na obljetnicu pogibije redarstvenika, 2. svibnja, vijence podno spomen obilježja u središtu Borova položit će brojna državna i druga izaslanstva. U Župnoj crkvi sv. Euzebije i Poliona u Vinkovcima bit će služena misa zadušnica, a na stadionu HNK "Cibalia" održat će se atletske utrke "Dvanaest redarstvenika".(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene