Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ima tko hoće

Ništa ne pomaže: "Imaju smještaj i objed, ali radnike je vrlo teško naći"

Radnik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Radnik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Radnik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Hrvatska udruga poslodavaca tvrdi da na tržištu rada trenutačno nedostaje 55.000 radnika da bi gospodarstvo normalno funkcioniralo. Dok je gotovo 130.000 ljudi još uvijek prijavljeno na burzu, neki se poduzetnici muče u potrazi za radnicima.

U pogonu na Grudi u Konavlima proizvode se profili za PVC stolariju od njemačke sirovine. Oprema vrijedna milijune kuna daje proizvod koji se izvozi u susjedne zemlje. No najveći problem proizvođaču je radna snaga, a ne pomažu mu ni uvjeti koje nudi.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Ilustracija OVI INDEKS Traži se radnik više: Pogledajte kojih je pet zanimanja najtraženije u Hrvatskoj

"Prosječna plaća oko osam do devet tisuća kuna. Radnici imaju smještaj i objed. Sada imam 10 zaposlenih, a trebalo bi mi ih još, ali radnika je vrlo teško naći", rekao je Amir Alijagić, proizvođač PVC profila i stolarije.

Zbog nedostatka radnika iz Hrvatske Alijagić je zaposilo radnike iz susjednih država.

"Sve je super. Došao sam na tri mjeseca onako kao ispomoć i tu sam već petu godinu", rekao je Pero Kuduz iz Trebinja.

"Vrlo sam zadovoljan, a dolazim iz firme u Tuzli u kojoj sam radio 18 godina. Ovdje sam od ožujka", rekao je Amer Tufekčić iz Tuzle.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca tvrde da u Hrvatskoj trenutačno nedostaje 55 tisuća radnika da bi gospodarstvo normalno funkcioniralo. Hrvati odlaze za većim europskim plaćama, a plaće koje nude poduzetnici poput Amira Alijagića zasad nisu dovoljna motivacija nezaposlenima, s obzirom na to da je na burzi rada gotovo 130 tisuća ljudi.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene