Obavijesti Pretražite Navigacija
U dnevno-političke svrhe

Ministarstvo obrazovanja najoštrije osudilo manipulativno korištenje djece na skupu u Srbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u petak je najoštrije osudilo organizirano sudjelovanje učenika OŠ Bobota na skupu u Srbu 27. srpnja, na kojemu su, ističu, recitirani tekstovi koji moguće potiču na nasilje i mržnju, što predstavlja manipulativno korištenje djece u dnevno-političke svrhe.

Najavilo je i utvrđivanje svih okolnosti toga događaja.

Pročitajte i ovo Gordana Buljan Flander Psihologinje za DNEVNIK.hr Kako razgovarati o ubojstvima i nasilju? "Zovu me roditelji jer im se djeca boje. Žele spavati s njima u krevetu" Ella Selak Bagarić, Hrvatska psihološka komora - 5 Savjet za roditelje i društvo Psihologinja nakon tragedije ukazala na jednu važnu stvar i poručila: "Mi smo davno prije ovog događaja ušli u crveno"

'Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najoštrije osuđuje manipulativno korištenje djece iz OŠ Bobota iz Vukovarsko-srijemske županije tijekom skupa u Srbu održanog 27. srpnja ove godine', priopćeno je iz MOZS-a.

Premda se navedeni događaj odvijao tijekom ljetnih praznika te nije predviđen Godišnjim planom i programom OŠ Bobota za 2015.-2016., nedvojbeno je kako je riječ o organiziranom dovođenju školske djece koja su unaprijed pripremana za nastup u Srbu, dodaje se.

MOZS ističe kako su 10. kolovoza zaprimili dopis pravobraniteljice za djecu i predstavnika Udruge 'Žene u Domovinskom ratu – Zadar' te nekoliko građana o kršenju prava djece učenika iz OŠ Bobota tijekom skupa u Srbu, 27. srpnja.

Ministarstvo je zatražilo očitovanje ravnateljice OŠ Bobota, Ljubice Vukajlović, koja se u svom očitovanju ogradila od skupa u Srbu, kažu iz MZOS, te najavljuju da će ispitati sve činjenice i okolnosti povezane s tim slučajem.

'Ministarstvo će putem svojih službi ispitati sve relevantne činjenice te poduzeti sve zakonom predviđene mogućnosti iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja odgovornosti tko je i kako organizirao i pripremao školsku djecu za navedeni događaj', stoji u priopćenju.

 

Nedopustivo voditi djecu na događaj koji raspiruje međunacionalne tenzije

Ukoliko se utvrdi da recitirani tekstovi potiču na nasilje i mržnju i veličaju pojedine čelne osobe iz totalitarnog režima, MZOS će poduzeti odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti u odnosu na moguću povredu prava i interesa djece te ukazati na odgovornost organizatora skupa u Srbu, zahtijevajući od nadležnih institucija najoštrije sankcije, kažu iz Ministarstva.

Naglašavaju kako je nedopustivo voditi djecu na događaj koji raspiruje međunacionalne tenzije, pogotovo uzimajući u obzir da djeca iz Bobote dolaze iz područja koje još osjeća posljedice iz Domovinskog rata.

Jednako tako, dodaje se, nedopustivo je raditi na institucionalizaciji datuma 27. srpnja, s obzirom da sukladno odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, Republika Hrvatska obilježava 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe.

'Također, nedopustivo je školsku djecu indoktrinirati događajem oko kojeg su u ovom trenutku, u najmanju ruku, podijeljena mišljenja povijesnih stručnjaka, odnosno čiji organizatori ne žele prihvatiti rezultate znanstvenih istraživanja o tom događaju i posljedice ustanka za hrvatsko stanovništvo na tom području. Rezolucija Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima), obvezuje na osudu svakog i svih zločina koji su u ime totalitarnog komunizma počinjeni nad građanima Hrvatske i Hrvatima u zemlji i svijet'", upozorava MZOS.

Zaključuju kako je nedopustivo koristiti djecu i institucije odgojno-obrazovnog sustava u dnevno-političke svrhe te pozivaju hrvatsku javnost da se u takvim i sličnim situacijama, kao i u predstojećoj predizbornoj kampanji, suzdrži od korištenja djece i/ili odgojno-obrazovnih institucija u dnevno-političke svrhe.

Ministarstvo najavljuje odlučnu akciju u sklopu svojih ovlasti kako bi se učinkovito obranila i zaštitila prava djece. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene