Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pismom je u ime hrvatske vlade obavijestila Arbitražni sud i Europsku komisiju o događajima koji ozbiljno dovode u sumnju vjerodostojnost i zakonitost cijelog arbitražnog postupka između Hrvatske i Slovenije, priopćeno je u u subotu.


Skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri Arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Vezani članci Videozid Mislava Bage: Sporne granične točke (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Što su Hrvatska i Slovenija željele, a što dobile: Kako su suci arbitražnog suda podijelili sporne točke na granici Slika nije dostupna Donosimo snimke Savudrijske vale iz zraka s jedinstvenim pojašnjenjem sporne granice

U pismima koja su u petak odaslana dvjema institucijama navodi se da su javno objavljeni materijali o komunikaciji između arbitra kojeg je imenovala Slovenija, Jerneja Sekoleca te slovenske agentice pred sudom Simone Drenik, otkrili kršenje temeljnih načela postupka, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Slovenski mediji: Hrvatski 'atentat' na arbitražni sporazum neće uspjeti

Teško je i sustavno kršena neovisnost i integritet arbitražnog postupka, navodi se, između ostalog, u pismima.

Sekolec i Drenik u međuvremenu su dali ostavke, a sud je nakon toga objavio da će nastaviti postupak kad se popuni njegovo mjesto.

U pismu Arbitražom sudu Hrvatska poziva preostale suce arbitre da žurno pregledaju materijale koji sadrže informacije što su nanijele golemu štetu integritetu cijelog postupka, ali i javnoj percepciji legitimiteta postupka.

Hrvatska poziva Arbitražni sud da se očituje o iznesenom, kaže se nadalje u priopćenju i dodaje da je izloženo argumentirano hrvatsko stajalište o navedenom.

Ministrica Pusić je pismom obavijestila Europsku komisiju o tome što je Hrvatska poduzela u ovoj novonastaloj situaciju vezanoj uz duboku kompromitaciju arbitražnog postupka kojem smo prišli u dobroj vjeri, poštujući sva pravila međunarodnog prava i međunarodnog sudovanja, navodi se u tekstu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook