Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprimjereni napis

Ministar vanjskih poslova o natpisu na mađarskoj ploči: ''Mađari ne svojataju dijelove Hrvatske i dobro znaju gdje je granica''

Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP)
Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP) Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp Viktor Orban (Foto: AFP) Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp Viktor Orban (Foto: AFP) Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je putem Veleposlanstva RH u Budimpešti prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim napisom.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Iz mađarskog veleposlanstva u RH stiglo je objašnjenje o netočnosti prijevoda koji je uzrokovao pogrešna tumačenja, a koji bi trebao glasiti "Rijeka - Na more, Mađari!". Naime, citat uz Rijeku iz istoimenog je novinskog članka pjesnika i političara Lajosa Kossutha iz 1846. godine, gdje se potiče izgradnja željezničke pruge te opisuju ljepote mora i primorja.

Hrvatsku i Mađarsku, dvije susjedne države, povezuje višestoljetna zajednička povijest. Grad Rijeka neupitne je zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj, i ova činjenica ne može se dovoditi u pitanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova", navodi se u priopćenju. 

Zanimljivo, ali u priopćenju niti jednom riječju nije bio spomenut mađarski premijer Viktor Orban, koji je na svojem profilu na Facebooku objavio video s nedavnog obilježavanja 100. godišnjice Trianonskog sporazuma, kojim je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjen mađarski teritorij. Tom je prilikom otkriven spomenik sa spornim natpisom. 

Grlić Radman: ''Mađari dobro znaju gdje je granica''

''Mađari ne svojataju dijelove Hrvatske i dobro znaju gdje je granica jer su u migrantskoj krizi 2015./2016. na njoj postavili žicu'', izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Tu postoji jedno sjećanje, jedna povijesna reminiscencija od prije stotinu godina", rekao je ministar novinarima.

"Nikad Mađari nisu tražili da im se nešto vrati, a u migrantskoj krizi su postavili žice tamo gdje su hrvatsko-mađarske granice, prema tome oni znaju gdje su granice“, dodao je nekadašnji hrvatski veleposlanik u Budimpešti. Orban je i ranije objavljivao kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske, posljednji put u svibnju uoči ispita maturanata iz povijesti.

Šef hrvatske diplomacije kaže da o toj temi nikada nije razgovarao sa svojim kolegom Peterom Szijjartom. Svojatanja teritorija u Europskoj uniji "nisu zamisliva niti ih očekujemo“, istaknuo je Grlić Radman.

Podsjetio je da je Mađarska bila među prvim zemljama koje su 1992. priznale teritorijalni integritet i neovisnost Hrvatske.

"Prošlost nismo pisali mi, ali imamo sadašnjost i budućnost je u našim rukama“, kazao je Grlić Radman i odnose Zagreba i Budimpešte nazvao "strateškim, partnerskim i pragmatičnim“.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene