Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi i ljudska prava

VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!''

Aktualno Galerija Protuprosvjed na Trgu Protuprosvjed na Trgu Foto: CROPIX Molitelji krunice u Zagrebu - 5 Molitelji krunice u Zagrebu - 5 Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX Molitelji krunice u Zagrebu - 4 Molitelji krunice u Zagrebu - 4 Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX Molitelji krunice u Zagrebu - 2 Molitelji krunice u Zagrebu - 2 Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX +18 Molitelji krunice u Zagrebu - 1 Galerija 1/23 >>
Prve subote u veljači na glavnom zagrebačkom trgu okupili su se muškarci da bi molili krunicu i uspostavili muški autoritet, a žene diskriminirali i podčinili, kako upozorava Ženska mreža Hrvatske, koja ih je dočekala ove subote inzistirajući na autonomiji žena i poštivanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava. Istovremeno okupljanje molitelja i protuprosvjednika trajalo je sat vremena i prošlo je mirno.

Molitelji krunice ukazali su se i ove prve subote u mjesecu na Trgu bana Josipa Jelačića usred hrvatske metropole.

Vitezovi bezgrešnoga srca Marijina okupili su se u sklopu projekta ''Muževni budite'' u Zagrebu te još nekoliko hrvatskih gradova da bi, kako kažu, zajedno klečali i molili, a nakane za koje mole na svojim javnim okupljanjima su:

  • za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda
  • za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru
  • za život u predbračnoj čistoći, čednost u odijevanju i ponašanju te obnovu katoličkih brakova
  • za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu
  • za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja
  • za duše u čistilištu
  • za osobne nakane.

''Patrijarhat ubija žene''

Ove subote molitelje dočekao je prosvjed na kojem je upozoreno da je zahtjev muškaraca za uspostavu njihova autoriteta u obitelji retrogradan, protuustavan i anticivilizacijski.

Akciju na Trgu organizirala je Udruga Domino, a priključile su joj se razne druge organizacije, poput Ženske mreže Hrvatska.

''Prave žene nose transparente'', ''Patrijarhat ubija žene'', ''Moja pipica, moja slobodica'', ''Ni državu, ni Boga blizu jajnika moga'', ''Bez boga, bez gospodara'', ''Čednost u razmišljanju, ne odijevanju'', neki su od transparenata koji su nosile prosvjednice i prosvjednici. Dio njih je nosio i crne marame, koje su demonstrativno odvezale s glave i bacile na pod.

''Prosvjed sa zahtjevom za potčinjavanjem, odnosno diskriminacijom žena sukladno pozitivnom zakonodavstvu trebao je biti zabranjen. Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu'', poručila je Ženska mreža Hrvatske, koja inzistira na autonomiji žena i poštivanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava.

Simboličnu akciju održali su, kažu, kako bi javnosti pokazali da ne pristaju ni na čije zadiranje u odluke žena o njihovu seksualnom životu i odijevanju.

Protuprosvjed na Trgu Ženski prosvjed protiv molitelja u Zagrebu - 5 Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Ponavljanje scenarija iz Poljske

Održana je i četvrta ''Tiha misa'', skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić- Fridrih kao reakcija na nedavno intenziviranu retradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima gradova u Hrvatskoj.

''Ono što se proteklih nekoliko mjeseci svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske ponavljanje je scenarija iz Poljske, koja je nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje u početku izolirane skupine muškaraca prema ženama došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Hrvatskoj se, međutim, neće dogoditi Poljska. Arhaični modeli rodnih podjela i društvenih uloga, a pogotovo ovakvih koje se oslanjaju na neupitne i isključivo muške 'glave obitelji' došli su glave prevelikog broja žena u ovome društvu da bismo zanemarili budućnost koju ovi muškarci nameću'', upozorava Lekić-Fridrih.

Građansko društvo, podsjeća, temeljeno na jednakosti nema taj luksuz ignoriranja ovakvih inicijativa koje zazivaju uspostavu i veću ''vlast'' glavara i poglavara u obitelji te koje time propagiraju arhaične modele patrijarhalnog nasilja: ''Problem tzv. glavarstva muškaraca očituje se u porastu statistike vezane uz zlostavljanje djevojčica, djevojaka i žena. Ne želimo da na ovaj način 'muškarci preuzimaju odgovornost u svojoj obitelji', ne samo po pitanju pobačaja već i po bilo kojem pitanju koje vodi do nejednakosti, diskriminacije i, u konačnici, do zlostavljanja žena.''

''Znate da iza ovih ljudi stoji udruga Vigilare, iza koje stoji poljska udruga Ordo Iuris, koja je odigrala ključnu ulogu u zabrani pobačaja u Poljskoj'', upozorila je Lekić-Fridrih i poručila: ''Hrvatskoj se neće dogoditi Poljska i borit ćemo se za prava za koje su se naše majke i bake već izborile''.

Protuprosvjed na Trgu Ženski prosvjed protiv molitelja u Zagrebu - 3 Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Što kažu Kaptol, Grad Zagreb i MUP?

Republika Hrvatska, poručuje, treba se sramiti broja zlostavljanih i ubijenih žena i svojeg nedostatka sustavnog odgovora u legislativi i praksi: ''Zdravo društvo temeljeno na ustavnim vrednotama ne možemo graditi normalizacijom javnih okupljanja pod krinkom molitve kojom muškarci zazivaju budućnost koja podsjeća na srednji vijek.''

''Mi znamo da ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi. Očekujemo od Kaptola da iznese mišljenje o ovoj 'molitvi' i ogradi se od ovih 'kršćanskih' poruka. Također, očekujemo od Grada Zagreba i MUP-a da preispita poruke koje se šalju s Trga - s posebnim naglaskom na zakonom zabranjena obilježja koja sudionici nose, a koja smo svaki put imali priliku vidjeti proteklih subota uživo i u medijima'', istaknula je Lekić-Fridrih.

Pročitajte i ovo Provjereno: Molitelji - 8 ISTRAŽUJE PROVJERENO Tko su molitelji i tko stoji iza njih? "Ženske osobe trebale bi misliti da svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslali prijedlog zabrane Stranka "Pametno" protiv molitelja: ''Građani moraju imati pristup bolnicama bez straha od progona ili osude''

Prosvjed i ''Tihu misu'' podržao je i europski parlamentarac Predrag Matić te SDP uz poruku: ''Dok se žene u Hrvatskoj bore za svoja prava, sigurnost i život, grupa muškaraca kleči, kritizira njihovo odijevanje i gazi njihova prava. SDP je uvijek bio i uvijek će biti uz žene.''

 



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene