Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali prijedlog zabrane

Stranka "Pametno" protiv molitelja: ''Građani moraju imati pristup bolnicama bez straha od progona ili osude''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog novih okupljanja molitelja pred bolnicama i zdravstvenim ustanovama, stranka Pametno u utorak je poslala predstavničkim tijelima 29 gradova prijedlog zabrane javnih okupljanja na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.

Riječ je o najavljenim javnim okupljanjima u krugu ili ispred samih bolnicama i zdravstvenim ustanovama, a usmjerena su na žene koje u tim ustanovama dolaze tražiti savjet i pomoć pri potpomognutoj oplodnji ili pri prekidu trudnoće. Okupljanja i prosvjedi pred samim ulazima u medicinske ustanove uznemirujući su za pacijente, osobito za žene koje su i same već traumatizirane svojom situacijom, poručuju iz stranke Pametno.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija

"Svi građani moraju imati slobodu pristupiti zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude", ističu u priopćenju.

Stranka Pametno poziva se na članak 11. Zakona o javnom okupljanju koji propisuje da nisu dopušteni ni mirno okupljanje ni javni prosvjedi u blizini bolnica.

Zahtijevaju primjenu zakona

Kako ne bi došlo do krivog tumačenja pojma "blizina bolnica", Pametno predlaže predstavničkim tijelima jedinica lokalne uprave i samouprave da zaključkom jasno definiraju zaštićenu zonu.

Zahtijevaju primjenu zakona, kao i zaštitu prava žena i pacijenata te zaštitu prava na neuznemiravanje zaposlenih u bolnicama i klinikama, kao i građana koji iz bilo kojih razloga posjećuju bolnice i klinike.

Prijedlogom o donošenju mjere o zabrani okupljanja Pametno je reagiralo na inicijativu "40 dana za život", koja i ove godine ispred bolnica tijekom korizme moli u 29 gradova diljem Hrvatske. Molitelji u 40 dana do Uskrsa žele, prema navodima s njihove službene stranice, moliti "za božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene