Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAŽUJE PROVJERENO

Tko su molitelji i tko stoji iza njih? "Ženske osobe trebale bi misliti da svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca"

Aktualno Galerija Provjereno: Molitelji - 4 Provjereno: Molitelji - 4 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Molitelji - 1 Provjereno: Molitelji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Molitelji - 2 Provjereno: Molitelji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Molitelji - 3 Provjereno: Molitelji - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Provjereno: Molitelji - 5 Galerija 1/8 >>
Svake prve subote u mjesecu na zagrebačkom se Trgu bana Jelačića okupljaju muškarci i ondje na koljenima mole. To je možda neuobičajeno, ali u tome naizgled nema ništa sporno. Novinarka Provjerenog Danka Derifaj razgovarala je s moliteljima i svećenikom koji je predvodio molitvu te istražila koji su njihovi motivi te pozadinu cijele priče.

Vitezovi bezgrešnog srca Marijina svake prve subote u mjesecu okupljaju se na glavnom zagrebačkom trgu da bi zajedno klečali i molili. Nakane za koje mole na svojim javnim okupljanjima jesu:

  • za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda
  • za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru
  • za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova
  • za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu
  • za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja
  • za duše u čistilištu
  • za osobne nakane.

"Mnoge ženske osobe nisu svjesne kad se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti i ostalo, a ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca", kaže pater Božidar Nagy, bazilika Srca Isusova.

Na pitanje reporterke zar nisu muškarci sami odgovorni za svoje grijehe, odgovara: "Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje."

Inicijativa je krenula s internetske stranice Muževni budite, portala namijenjena katoličkom muškarcu, kako piše u uvodniku. Jedan od njih je i John Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare.

  Pročitajte i ovo Provjereno: Novac IDEJE MOJE, NOVAC VAŠ Plan naizgled sjajan, a realizacija kriminalna: Stotine građana uplatilo više od 1,7 milijuna eura pa ostali bez svega

Prve ovogodišnje subote on nije bio raspoložen novinarki Provjerenog Danki Derifaj dati izjavu, kao ni urednik portala Muževni budite Krunoslav Puškar, koji je u telefonskom razgovoru rekao da neće davati izjave za svjetovne medije. S druge strane, svećenik koji je predvodio misu pristao je stati pred kamere.

"To je jedan molitveni pokret koji je krenuo iz Poljske i širi se po cijelom svijetu. Došao je i do nas otprije četiri mjeseca, barem ovdje u Zagrebu, ali i drugim gradovima u Hrvatskoj", rekao je pater Božidar Nagy.

  Pročitajte i ovo Provjereno: Usamljeni u starosti - 4 DONOSI PROVJERENO To što oni rade nije samo posao: Nakon ove priče Provjerenog plakat ćete i od tuge i od sreće

"Božje zapovijedi nisu nikada zastarjele", dodao je Nagy, nakon čega ga je Derifaj pitala o ravnopravnosti žena i muškaraca: "To su temelji ljudskih prava. Uzmite Opću deklaraciju Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima i vidjet ćete da se se temelji na Božjim zapovijedima."

U Poljskoj su im se na početku smijali

Kako i sam Nagy ističe, molitveni pokret dolazi iz Poljske, odakle je i Zaklada Ordo Iuris, čiju je podružnicu u Hrvatskoj prije četiri godine osnovao upravo John Vice Batarelo, odnosno njegova Zaklada Vigilare. Obje se nalaze na istoj adresi.

Paulina Janusz, Poljakinja koja odnedavno živi u Zagrebu, objašnjava nam kako je upravo Ordo Iuris zaslužan za to kako Poljska izgleda danas.

"Ordo Iuris na početku je bila jedna marginalna inicijativa i mi smo se zezali da su to neki luđaci koji imaju radikalne stavove, koji zapravo ne predstavljaju nikoga. Međutim, onda je na vlast došla desnica i vladajuća stranka Pravo i pravda i nekoliko njihovih koalicijskih partnera koji su još desniji od Prava i pravde. Onda su stavovi koje iznose ti ekstremisti postali stavovi vladajućih stranaka", rekla je Janusz.

Pročitajte i ovo Provjereno: SOS mame - 1 PROVJERENO U SOS SELU Odgojila je 14 djece, a iako je mahom ne zovu mama, ona je upravo to: ''Baš ulaže svoje srce i dušu''

Pročitajte i ovo Provjereno: Bolnica - 2 TRILER U KBC-U SPLIT DORH ga tereti da je primio mito, a on i dalje radi u bolnici: Provjereno otkrilo nove nepravilnosti

Katolička Crkva u Hrvatskoj zasad nije javno komentirala muškarce molitelje niti je Nadbiskupska konferencija odgovorila na upit Provjerenog o ovoj temi. Derifaj je za komentar zamolila riječkog nadbiskupa Matu Uzinića, koji je nedavno u medijima rekao da mu djeluju kao politički ili aktivistički skup i da to nije njegov način. Ispričao se da nama nije u mogućnosti dati izjavu.

Više o ovoj temi možete pogledati u priloženom videoprilogu na vrhu članka.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene