Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osniva se regionalna Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane kojoj je cilj postići još bolji nadzor prehrambenih proizvoda, poboljšati zdravlje ljudi i gospodarstvo.


Kako bi građani bili još sigurniji, osniva se Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane. U njoj je 11 zemalja jugoistočne Europe, više od 70 milijuna građana i više od 1000 znanstvenika.

Poražavajući podatak za Hrvatsku: Svaka druga riba poslužena u hotelima dolazi iz uvoza, slično je i s janjetinom

Vezani članci Maruška Vizek i MIslav Bago Ekonomska stručnjakinja za Dnevnik Nove TV o rastu cijena: "U nekim sektorima događaju se zabrinjavajuće stvari" Poskupljenje hrane - 1 Cijene hrane su skočile, posebno jedne namirnice koju svakodnevno koristimo. Razlog? Problem na drugom kraju svijeta

'Imamo čak oko 800 pesticida koji se koriste u proizvodnji hrane, koriste se antibiotici, koriste se sva sredstva koja u hrani nebi trebala biti. Naša će zadaća biti da zaštitimo naše stanovnike da što manje da što manje štetnih stvari, ne možemo ih zaštiti apsolutno, ali da što manje štetnih stvari unose u sebe', rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Svaki prehrambeni proizvod od proizvodnje do dolaska u prodaju prolazi najstrože kontrole. 'Sigurna hrana i zdrav potrošač - dok vodimo brigu o te dvije stvari znači da jedemo sigurnu hranu što je apsolutno situacija u Republici Hrvatskoj', napominje Saša Legen iz Bioinstituta.

U slučaju da kod potrošača ipak postoji sumnja u ispravnost proizvoda - može zatražiti dodatnu analizu. 'U slučaju postojanja bilo kakve sumnje nadležne institucije izlaze na teren i daju nalog da se sporna prehrambena namirnica analizira', rekla je Matijana Jergović.

'Tražimo češće laboratorijske analize. Hrvatski potrošač je postao vrlo svjestan i ne želi kupiti bilo što.  Hrvatski potrošači svih dobnih skupina jedu sigurnu hranu', rekao je Ilija Rkman, predsjednik Saveza Potrošač.

O kvaliteti naših proizvoda od sada će brinuti Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook