Kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu, Anka Mrak Taritaš, izjavila je u subotu kako se očekuje da će sporazum HNS-a i SDP-a o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore u Zagrebu biti potpisan sredinom idućeg tjedna.


"Pregovori su završili, ali trebaju ih još potvrditi stranačka tijela SDP-a i HNS-a", rekla je Mrak Taritaš, predsjednica Gradske organizacije HNS-a i saborska zastupnica prilikom tradicionalne dodjele sadnica trešanja na Trešnjevačkom placu.

Vezani članci Peđa Grbin SDP na Milanovićevu braniku? ''Idemo vidjeti hoće li ovakav pristup dati rezultate'' Slika nije dostupna Bernardić izbjegava odgovor: Uvjeren u dogovor oko Zagreba

Mrak Taritaš smatra kako pregovori nisu predugo trajali, nego je "predugo 17 godina Milana Bandića u Zagrebu". "Bandić je sam rekao da je umoran, prema tome ovdje mu je završio rok trajanja, sada je važno da vratimo grad građanima", istaknula je.

Smatra da će predstojeći izbori biti apsolutni referendum za promjene, "da konačno Grad Zagreb vratimo građanima u svim mjesnim četvrtima i mjesnim odborima".

Po njezinim riječima, to je bila i suština pregovora s SDP-om, u kojima se dogovaralo o upravljanju gradom, programima i projektima u koje će se "krenuti čim dobiju priliku za to". "Isključivo nam je bila važna korist građana", dodala je.

Upitana hoće li HNS naknadno potpisati deklaraciju kako je to ranije tražio SDP, Mrak Taritaš je ustvrdila da, ne treba ništa formalno potpisivati kada su tu dva partnera u dobroj vjeri i s dobrim namjerama.

"Nema potrebe da bilo tko bilo kome nešto uvjetuje, naš je zajednički nazivnik referendum i da vratimo Zagreb građanima. Ako se oko toga dogovorimo, možemo se dogovoriti oko svega drugoga", ustvrdila je.

Dodala je da je tema pregovora bila otvoreno, javno i transparentno upravljanje gradom. "Sporazum će imati anekse, svi program koji su usvojeni morat će se i provesti, to je najvažnije", napomenula je.

''U oko 80 posto lokalnih organizacija već postignut dogovor s SDP-om''

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je izvijestio da je u oko 80 posto lokalnih organizacija već postignut dogovor s SDP-om, a tamo gdje nije vjerojatna je postizborna suradnja.

"Broj mjesta u skupštini nam nije u fokusu, interes je da odmah krenemo u realizaciju programa i rješenja u prometu, otpadu, obrazovanju i da postanemo grad i politika koja nema egotrip, već da otvorimo vrata svakom pametnom čovjeku koji može donijeti doprinos", istaknuo je.

Čelnici HNS-a izjave su dali nakon što su građanima podijelili sadnice trešanja, u akciji te stranke koja se ove godine održava 17. put, pod sloganom "Vratimo trešnje u trešnjevačka dvorišta", a s ciljem borbe protiv betonizacije Trešnjevke, kako bi se vratio barem dio od deset tisuća stabala koliko ih je, prema zapisima Tina Ujevića, bilo na području nekadašnje općine Trešnjevka.

Od početka akcije HNS je podijelio više od tri tisuće sadnica, a u subotu još dvjestotinjak.

Predsjedništvo zagrebačkog SDP-a za sklapanje koalicijskog sporazuma s HNS-om

Predsjedništvo zagrebačkog SDP-a u subotu je na sjednici odlučilo da Gradskom odboru, koji će se sastati u drugoj polovici idućeg tjedna, predloži usvajanje odluke o sklapanju koalicijskog sporazuma s HNS-om i podršci Anki Mrak Taritaš, kao zajedničkoj kandidatkinji za gradonačelnicu Zagreba, izjavio je novinarima nakon gotovo trosatne sjednice Predsjedništva v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Saša Molan.

Molan je istaknuo da se taj koalicijski sporazum s HNS-om trebati potpisati na sve četiri razine: na razini vijeća mjesnih odbora, vijeća gradskih četvrti, za Gradsku skupštinu i za kandidatinju za gradonačelnicu Anku Mrak Taritaš.

Na pitanje može li malo detaljnije reći kakav dogovor je postignut oko 'sigurnih' mjesta za Gradsku skupštinu, Molan je novinarima rekao da će detaljniju informaciju dobiti na sjednici Gradskog odbora.

A na pitanje je li postignut dogovor oko osam mjesta HNS-a za Gradsku skupštinu, rekao je da može samo ponoviti da će finalnu verziju ili sporazum koji će zajedno donijeti SDP i HNS novinari dobiti nakon odluke Gradskog odbora.

Odgovarajući na pitanje može li reći tko su kandidati za zamjenike gradonačelnici, rekao je kako je u ovoj fazi dogovora to sekundarno pitanje.

Molan je na pitanje kakvo je bilo raspoloženje unutar Predsjedništva jer se zadnjih dana neslužbeno dosta govorilo o nezadovoljstvu u smislu da je HNS previše dobio, odgovorio je da su danas imali prošireno Predsjedništvo, uključujući i predsjednike mjesnih organizacija.

"Znači, to su već dva sastanka u proteklih tjedan dana. I opće je raspoloženje da idemo u koaliciju, da dogovore koje imamo treba provesti na svim razinama, a da ćemo eventualno još nekakva sporna mjesta riješiti u narednih par dana", istaknuo je te dodao da je tih spornih mjesta vrlo malo i to u vijećima gradskih četvrti i u mjesnim odborima.

Na pitanje je li koalicijski sporazum SDP-a i HNS-a predviđa u slučaju pobjede Anke Mrak Taritaš, mjesto predsjednika Gradske skupštine za SDP, Molan je rekao da će i to također sve biti definirano u sporazumu koji će potpisati.

"Ovo je koalicija za promjene u Zagrebu, za novi način upravljanja gradom, za efikasniju upravu, za upravljanje svim resursima, za viziju Zagreba kakav treba biti u 21. stoljeću, sa svim strategijama i politikama koje bi trebao imati glavni grad Hrvatske. I to je bit ove koalicije", poručio je Molan.

Na pitanje je li sjednica Gradskog odbora koja će biti idući tjedan zapravo stvar formalnosti, Molan je odgovorio da je Gradski odbor tijelo koje donosi odluku o koaliciji i nije nikakva formalnost, a upitan može li se dogoditi da Gradski odbor ne pristane na sporazum, rekao je kako je u teoriji moguće sve, ali da su oni ozbiljna politička stranka. "Vidjet ćete nakon sjednice Gradskog odbora odluku koju smo i ovdje danas predložili", dodao je te ponovio da je Gradski odbor tijelo koje donosi odluku o koaliciji, predizbornoj i poslijeizbornoj. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju