Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pucaju prijateljstva

Koronavirus zarazio i virtualni prostor: "Radikalizacija na Facebooku nije nešto što se slučajno zbiva"

Aktualno Galerija Društvene mreže - 1 Društvene mreže - 1 Foto: DNEVNIK.hr Društvene mreže - 2 Društvene mreže - 2 Foto: DNEVNIK.hr Društvene mreže - 3 Društvene mreže - 3 Foto: DNEVNIK.hr Društvene mreže - 4 Društvene mreže - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Društvene mreže - 5 Galerija 1/6 >>
Jedni za, drugi protiv COVID potvrda. Neistomišljenici vode rat na društvenim mrežama. Rasprave se pretvaraju u svađe, svađe u vrijeđanja, a zbog svega pucaju i prijateljstva.

Korona je zarazila prijateljstva, nekad dobre odnose.

Pročitajte i ovo Kome idu lajkovi? Kampanja na TikToku Borba za glas mladih birača: Osim premijera, još se političara i političarki okušalo u tiktokerskim vodama Slika nije dostupna BLOKIRAN RAČUN Desničarka opet širila teorije zavjera po Twitteru: Nije prošlo bez posljedica

''Ono kad ti kolega obriše dobronamjerni komentar koji mu se ne sviđa i k tomu te još blokira, u roku tri minute od napisanog komentara. 'Što više reći, osim da su maske pale'", napisala je korisnica Facebooka.

''Od sutra se brišu sve objave vaksera i antivaksera, sve o SDP-u, HDZ-u i slično. Pojedinci su počeli iskorištavati ovu grupu zbog velikog broja članova za promoviranje svojih ideja s kojima se pola slaže, a pola ne. I onda krene rat u komentarima i hrpa prijava'', objavljeno je pak u jednoj grupi na Facebooku.

U virtualnom svijetu one s kojima se ne slažemo možemo jednostavno obrisati. A onda nam se odjednom čini da svi oko nas misle kao i mi. Sociolog Branko Ančić objašnjava da društvene mreže tako funkcioniraju.

"Taj moment radikalizacije na Facebooku nije nešto što se slučajno zbiva ili nešto za što trebamo kriviti samo ljude. To su naprosto takve platforme. To su platforme koje žele rast tenzija i rast takve vrste populizma koji se zbiva na mainstream mrežama", smatra stručnjak.

Što se preslikava i u offline svijet, a čemu svjedočimo i na prosvjedima ovih dana.

"Život na društvenim mrežama i kako se oblikuje narativ i priča na društvenim mrežama je nešto što ostavlja posljedice i na društvene odnose i društvo u cjelini, ali ostavlja i posljedice na to kako se borimo s pandemijom", dodao je sociolog.

Toksično je ovih dana u virtualnom okruženju. Vrijeđanje, prozivanje, prijetnje... A neistomišljenici zapravo imaju zajedničkog neprijatelja - koronavirus.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene