Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrola represivnog aparata

PRVI PUT U POVIJESTI Je li normalno da se među strankama licitira tko će biti na čelu tajnih službi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u povijesti jedna je stranka - u ovom slučaju MOST - javno postavila zahtjev da se u sklopu podjele vlasti raspravlja i o funkciji ravnatelja SOA-e. Točnije, o tome kojoj će stranci pripasti mjesto ravnatelja. Koliko je to uobičajeno pojasnio nam je profesor Vlatko Cvrtila.

Je li po vama normalno da se ovako među strankama licitira tko će biti na čelu tajnih službi?

Pročitajte i ovo Branko Skorić o urušavanju mosta Za Dnevnik Nove TV Kapetan Skorić o detaljima udara broda u most u Baltimoreu: "Došlo je do panike kad su vidjeli što se događa" Most predstavio izborne liste - 9 Izbori su sve bliže Most otkrio tko će biti prvi ljudi na listama: ''Nama kampanja ne treba''

Mislim da je to jedan neuobičajen zahtjev. Prije svega zato što je to jedna od agencija u državi i na taj način kada se zahtjeva čelno mjesto njoj se daje određena politička važnost. To je neuobičajeno u jednom demokratskom političkom poretku, a drugo zato što postoji procedura koja je i parlamentarna, a u Hrvatskoj i predsjednica mora dati suglasnost za čelnu osobu, a treće je sadašnjem ravnatelju traje mandat do desetog mjeseca ove godine, postoji procedura kako se njega može smijeniti i ni u jednoj točci te procedure ne piše zbog političkih razloga ili zbog toga što se osvojila vlast.

Zašto MOST želi kontrolirati represivni aparat?

Zahtjevi prema kontroli represivnog aparata trebali bi biti dobro obrazloženi. Na ovakav način pregovori bez jasne podloge, a prije svega bez obrazloženja javnosti nisu dobri jer izazivaju određene sumnje da bi se taj represivni aparat mogao koristiti možda u neke svrhe koje nisu primjerene demokratsko političkom poretku.

MOST je pokazao interes da bi preuzeo i MUP dakle i ravnateljstvo policije i kod tih pregovora kažu ako će bit čelni čovjek MOST-ov, zamjenik bi trebao biti HDZ-ov. Kako će to funkcionirati što vi mislite?

To će biti jako zanimljivo vidjeti kako će funkcionirati i mislim da u svakom slučaju ovaj dio sigurnosnog aparata MUP, SOA, MORH. To su dijelovi sustava koji moraju funkcionirati bez obzira na to tko sjedi na čelnim mjestima odnosno ko je čelna osoba odnosno ko je njegov zamjenik. Ako bi se tu prelamale određene političke stvari to bi dovelo do ograničenja u njihovom radu odnosno reformama koje moramo poduzeti.

Treba li službe profesionalizirati da se izbjegnu ovakve situacije i da ne ovise o političkim strukturama?

One jesu profesionalne prije svega u onom poslu u kojem su zadužene. Ono što uvijek izaziva pozornost javnosti to su promjene čelnih osoba i ono što smo mi uspjeli postići u zadnjem mandatu bivšeg ravnatelja da ispuni mandat u 4 godine i nova vlast nije ga odmah mijenjala tek nakon što mu je istekao mandat. Ja mislim da je to jedan od standarda koji bi trebalo zadržati i gdje bi trebalo na kraju krajeva napravit analizu uspješnosti određenoga ravnatelja i vidjeti koje su stvari dobre na kraju krajeva ako je bio dobar zašto ne bi zadržao svoje mjesto. One jesu profesionalne prije svega u onom poslu u kojem su zadužene. Ono što uvijek izaziva pozornost javnosti to su promjene čelnih osoba i ono što smo mi uspjeli postići u zadnjem mandatu bivšeg ravnatelja da ispuni mandat u 4 godine i nova vlast nije ga odmah mijenjala tek nakon što mu je istekao mandat. Ja mislim da je to jedan od standarda koji bi trebalo zadržati i gdje bi trebalo na kraju krajeva napravit analizu uspješnosti određenoga ravnatelja i vidjeti koje su stvari dobre na kraju krajeva ako je bio dobar zašto ne bi zadržao svoje mjesto.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene