Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatske vlasti prije Oluje nisu predviđale niti planirale da će s područja zahvaćenog tom akcijom otići toliki broj građana niti je za to bilo razumnog razloga, izjavio je danas pred Haaškim sudom bivši visoki dužnosnik MUP-a Joško Morić.


'MUP je predviđao da će određeni broj građana, iz raznih razloga, otići s toga područja kao što je uobičajeno u ratnim sukobima. Ali, nismo planirali, nismo mislili da će se to dogoditi u tolikom broju', rekao je Morić, ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka.

Vezani članci Tomo Medved (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Medved: "Srbija se mora suočiti s istinom i svojom ulogom u provedbi velikosrpske ideologije. Na istini možemo graditi buduće odnose" Dan sjećanja na Srbe stradale u Oluji - 1 Dodik na komemoraciji žrtvama Oluje: "Ta akcija je kockica u mozaiku zla koji je imao za cilj nestanak Srba"

Dodao je da za masovan odlazak lokalnih Srba 'nije bilo razumnoga razloga' te je podsjetio na javni poziv tadašnjeg predsjednika države Franje Tuđmana i Vlade da ostanu na području tzv. krajine.

Rekavši da se policija oko 15. kolovoza 1995. na oslobođenome području suočila s 'poplavom štetnih događaja' i 'stanjem konfuzije', Modrić je ponovio da su kaznena djela i zločine činili pojedinci iz niskih pobuda - koristoljublja i osvete. 'Bilo je onih koji su tvrdili da su prepoznali i da su samo uzimali svoju imovinu, i onih koji su se opravdavali time da su izgubili sve u vrijeme okupacije', rekao je Morić, svjedok obrane generala Mladena Markača.

Posebnu kategoriju počinitelja činili su ljudi skloni kriminalu koji su se naoružavali zaostalim oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima ili su ukradenim oružjem trgovali, dodao je svjedok.  Po njegovim riječima, nastojanja policije da ih spriječi ili otkrije otežavala je činjenica da su mnogi od njih bili prognanici s toga područja koji su poznavali poljske putove i tako zaobilazili policijske blokade na glavnim prometnicama.

Problem je bio i kamo smjestiti ukradenu robu i stoku te je jedno od rješenja bilo da se počiniteljima stoka pravno oduzme, a da ju oni stvarno čuvaju. 'Isto se postupalo s ukradenim ogrjevnim drvima i građevinskim materijalnom, jer bi se u suprotnom policijske postaje vrlo brzo pretvorile u javna skladišta', rekao je Morić. (Hina)