Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neočekivani obrat

Morić: Nije bilo razumnog razloga za masovni odlazak Srba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske vlasti prije Oluje nisu predviđale niti planirale da će s područja zahvaćenog tom akcijom otići toliki broj građana niti je za to bilo razumnog razloga, izjavio je danas pred Haaškim sudom bivši visoki dužnosnik MUP-a Joško Morić.

'MUP je predviđao da će određeni broj građana, iz raznih razloga, otići s toga područja kao što je uobičajeno u ratnim sukobima. Ali, nismo planirali, nismo mislili da će se to dogoditi u tolikom broju', rekao je Morić, ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka.

Pročitajte i ovo Dodik i Vučić u Prijedoru Poruke iz Prijedora Vučiću Oluja najveće etničko čišćenje od 1945., Dodiku udruženi zločinački pothvat Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 5 Četvrta po redu Srbi se okupili na Velikoj skupštini u Zagrebu: Plenković i Brnabić se sastali u Banskim dvorima

Dodao je da za masovan odlazak lokalnih Srba 'nije bilo razumnoga razloga' te je podsjetio na javni poziv tadašnjeg predsjednika države Franje Tuđmana i Vlade da ostanu na području tzv. krajine.

Rekavši da se policija oko 15. kolovoza 1995. na oslobođenome području suočila s 'poplavom štetnih događaja' i 'stanjem konfuzije', Modrić je ponovio da su kaznena djela i zločine činili pojedinci iz niskih pobuda - koristoljublja i osvete. 'Bilo je onih koji su tvrdili da su prepoznali i da su samo uzimali svoju imovinu, i onih koji su se opravdavali time da su izgubili sve u vrijeme okupacije', rekao je Morić, svjedok obrane generala Mladena Markača.

Posebnu kategoriju počinitelja činili su ljudi skloni kriminalu koji su se naoružavali zaostalim oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima ili su ukradenim oružjem trgovali, dodao je svjedok.  Po njegovim riječima, nastojanja policije da ih spriječi ili otkrije otežavala je činjenica da su mnogi od njih bili prognanici s toga područja koji su poznavali poljske putove i tako zaobilazili policijske blokade na glavnim prometnicama.

Problem je bio i kamo smjestiti ukradenu robu i stoku te je jedno od rješenja bilo da se počiniteljima stoka pravno oduzme, a da ju oni stvarno čuvaju. 'Isto se postupalo s ukradenim ogrjevnim drvima i građevinskim materijalnom, jer bi se u suprotnom policijske postaje vrlo brzo pretvorile u javna skladišta', rekao je Morić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene