Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prioritet lokalne samouprave

Monako donirao 1.710.000 kuna za razminiranje u Petrinji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Monako je donirao milijun i 710.000 kuna za razminiranje naselja Mošćenica u Petrinji, priopćeno je danas iz Vladinog Ureda za razminiranje.

Donacija za razminiranje petrinjskog područja omogućena je na temelju Memorandum o razumijevanju između Kneževine Monako i Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2015. godine. Memorandumom se definira razminiranje Kotar šume u petrinjskom naselju Mošćenica, od 225.000 četvornih metara.

Pročitajte i ovo Potres kod Siska Zatreslo se Potres u blizini Siska: "Ovo je gadno streslo! Skoro sam pala sa stolca" Petrinja - 1 Banovina tri godine od potresa Satima bila zarobljena ispod ruševina: "U snovima opet proživljavam scene, a hvata me jeza da ćemo se vratiti u tu zgradu"

Projekt je istaknut kao prioritet lokalne samouprave, s obzirom na 'crnu statistiku' na području naselja Mošćenica gdje je zabilježeno 37 minskih incidenata, u kojima je smrtno stradalo 16 osoba. U samo jednoj ulici koja graniči s Kotar šumom, do sada je 12 osoba poginulo od mina, navodi se u priopćenju.

'Večer za sigurne korake' - prikupljeno 400.000 kuna za razminiranje!

Aktivna suradnju između Kneževine Monako i Republike Hrvatske počela je 2000. godine, na temelju Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zalihe, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i njihovom uništenju (Otavska konvencija) koje su obje zemlje ratificirale 1998. godine te Konvencije o kazetnom streljivu, dodaje se.

Dosadašnjim donacijama Monaka i potpisanim memorandumima realiziranim 2003., 2004., 2007. i 2009. godine, razminiralo se područja zaštićene prirode - Kopački rit, Velebit, Paklenica, a prema strateškom cilju Republike Hrvatske.

Hrvatska i Monako uspostavili su diplomatske odnose 2007. godine. Knez Albert boravio je u službenom posjetu Hrvatskoj u travnju 2009. posjetivši i Centar za aktivnu rehabilitaciju i edukaciju M.A.R.E. u Rovinju, a u uzvratnom posjetu Kneževini, predsjednik Josipović bio je krajem 2011. godine.

Osim na razminiranju, značajna suradnja zabilježena je i na području kulture, posebice u arheološkim iskapanjima u Istri. Monako je u sklopu kulturne suradnje donirao artefakte za Muzej evolucije i nalazište pračovjeka u Krapini, navode iz Vladinog Ureda za razminiranje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene